Editorial Οκτωβρίου. Εμπροσθοβαρής και όχι μόνο. Η θεραπευτική προσέγγιση για αντιγήρανση και αισθητική αυτό το μήνα. Διαβάστε τις σκέψεις του Δρ. Σοφοκλή Χατζημωυσή για το μήνα Οκτώβριο.

Δεν συμβαίνει μόνο αυτή τη χρόνια ο Οκτώβριος να είναι ο μήνας που οι γυναίκες μετά τις διακοπές, την οργάνωση του σπιτιού, της οικογένειας και την επιστροφή στην εργασία, ξεκινούν πάλι να δίνουν προσοχή στο πρόσωπο τους κοιτάζοντας τον καθρέπτη τους.
Ναι!   Τώρα υποχωρεί το μαύρισμα και φαίνονται περισσότερο οι νέες ρυτίδες.
 Ασφαλώς το έχω ξαναγράψει και το επαναλαμβάνω κάθε χρόνο.
   Η γήρανση και η φθορά του δέρματος τώρα, εμφανίζεται έντονα σε εκείνη που δεν το έχει φροντίσει με αντιγήρανση παρά μόνο με αισθητική.  Φυσικά όσο προχωρά ο χειμώνας τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.
   Όχι λοιπόν τυχαία οι αντιγηραντικές θεραπείες τώρα ξεκινούν.
  Είναι αυτές που θα τονώσουν τις εξασθενημένες λειτουργίες του δέρματος, καλύπτοντας το « χαμένο » χρόνο και τη φθορά των θερινών μηνών.
   Αυτές οι θεραπείες δημιουργούν το υπόστρωμα για ισχυρή αντιγήρανση – ομορφιά τους μήνες που ακολουθούν, γυρνώντας το ρολόι του χρόνου πολύ πιο πίσω. Το Ιατρείο Ποιότητας Ζωής, πάντα με επιστημονικά πρωτοποριακές θεραπείες και με εμπειρία πάνω από δυο δεκαετίες, έρχεται να προσφέρει τα μέγιστα στην αντιγήρανση και την αισθητική.
 Καλό και όμορφο μήνα!

1η Σεπτεμβρίου. Αρχή της Ινδίκτου – Αρχή της εξατομίκευσης. Διαβάστε τις σκέψεις του Δρ. Σοφοκλη Χατζημωυση για το μήνα Σεπτέμβριο εδώ…

Είναι αλήθεια ότι η οριζόντια πρακτική ως αντιμετώπιση, αποτελεί συχνά ένα αναγκαίο τρόπο διερεύνησης η επίλυσης ενός προβλήματος σε ένα μεγάλο πληθυσμό.
  Όμως συχνά αυτό δεν μας αποφέρει τα ποθητά αποτελέσματα.
    Έχουμε να αναφέρουμε πολλά τέτοια παραδείγματα : Ο δείκτης μάζας σώματος
(Δ Μ Σ ) μας πληροφορεί π. χ. ότι σε ένα σχολείο η σε μια περιοχή ποιο είναι το ποσοστό υπερβάλλοντος βάρους η παχυσαρκίας κατά προσέγγιση.
     Εφαρμόζοντας το Botox πετυχαίνουμε την παροδική παράλυση των μυών ούτως ώστε να κρύβονται ( όχι πάντα ) οι ρυτίδες έκφρασης.
       Τα εμβόλια για τον SARS COVID- 19 σώζουν ζωές.
       Στο Ιατρείο Ποιότητας Ζωής εξατομικεύουμε την προληπτική και θεραπευτική προσέγγιση δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση των λειτουργιών του οργανισμού.
      Ο δείκτης μάζας σώματος π. χ. δεν μας πληροφορεί για το εκτοπικό παθογόνο λίπος κάτι που διαγιγνώσκουμε στο Ιατρειο Ποιοτητας Ζωης και θεραπεύουμε!
      Μετά την εφαρμογή του Botox το δέρμα συνεχίζει να γερνά και για αυτό στο Ιατρειο Ποιοτητας Ζωής εφαρμόζουμε βίο λειτουργικές θεραπείες αντιγήρανσης, ούτως ώστε η νεανική φυσικότητα να αναδεικνύεται από την νεανική λειτουργικότητα των μηχανισμών του δέρματος.
         Τα εμβόλια, μας προστατεύουν από το θάνατο του SARS COVID-19 αλλά η ενίσχυση των λειτουργιών που προκαλούνται με φυσικές θεραπείες, υποστηρίζουν τη δράση των εμβολίων για καλύτερη αποτελεσματικότητα αλλά συγχρόνως και προστασία από άλλες ιώσεις και παθήσεις.
          Το Ιατρείο Ποιότητας Ζωής, μοναδικό στο χώρο των φυσικών θεραπειών αντιγήρανσης που ασφαλώς δεν είναι μόνο αισθητικές, προχωρά με περισσότερα «οπλα» αυτή την δύσκολη περίοδο.
     Πάντα με την ίδια φιλοσοφία που για περισσότερο από δυο δεκαετίες έδωσε λύσεις εκεί όπου είχε θεωρηθεί αδύνατο.
       Καλή χρόνια της Ινδίκτου!

Summer Aesthetics Anti- Aging School. Διαβάστε τις σκέψεις του Δρ. Σοφοκλη Χατζημωυση

Ήμουν πρωτοετής φοιτητής στο εξωτερικό, όταν στο πρόγραμμα σπουδών, παρατήρησα ότι μέρος της διδακτέας ύλης της χρονιάς επαναλαμβανόταν σε μια παραθεριστική πόλη τον Αύγουστο.
  Έτσι προαιρετικά, μπορούσαν οι φοιτητές να την παρακολουθήσουν μέσα από ένα
άλλο τρόπο διακοπών.
    Πριν μερικά χρόνια με κάλεσαν να συμμετάσχω και εγώ, σε ένα ολιγοήμερο ιατρικό Summer School και πράγματι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.
     Τον τελευταίο καιρό, πολλές κυρίες που με επισκέπτονται στο Ιατρείο,  δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν πολλά για την Αισθητική Ιατρική και κυρίως για την Αντιγήρανση που την υποστηρίζει.
     Δυστυχώς δεν είναι η εποχή, λόγω συνθηκών για να οργανωθεί ένα μοναδικό δια ζώσης, Summer Aesthetics Anti-Aging School.
  Αν όμως κάτι βιώσαμε οι περισσότεροι,  αυτά τα δυο χρόνια, είναι η διαδικτυακή επαφή και η μάθηση.
     Το Ιατρειο Ποιότητας Ζωής, τον μήνα Αύγουστο, όπως άλλωστε εδώ και 25 χρόνια θα παραμείνει κλειστό.
      Θα προσφέρει όμως,  μέσω της σελίδας του στο Facebook και στο Instagram,  πληροφορίες για ότι πιθανώς σας ενδιαφέρει με ανάλαφρο και καλοκαιρινό τρόπο.
      Μείνετε λοιπόν συντονισμένες στις δημοσιεύσεις του Ιατρείου Ποιότητας Ζωής.
     Καλό Μήνα!

Ιούλιος : Ερωτοτροπώντας με την ομορφιά. Οι σκέψεις του Δρ. Σοφοκλή Χατζημωυσή για το μήνα Ιούλιο.

Ο μήνας που διανύουμε πήρε το όνομα του από τον Ιούλιο Καίσαρα, τον αυτοκράτορα της Ρώμης, που άφησε τα ίχνη του στην ιστορία εκτός των άλλων και για ρήσεις όπως « Και εσύ Βρούτε » ή « Διέβη τον Ρουβίκωνα » αλλά και για το « Πολίτες κλειδώστε τις γυναίκες σας, έρχεται ο φαλακρός μοιχός».
     Τυχαίο ότι ο Ιούλιος περιέχει ερωτισμό και ομορφιά;
       Οι γυναίκες προσπαθούν να μειώσουν τα κιλά τους, την κυτταρίτιδα τους και το τοπικό λίπος.  Η ενδυματολογία προτείνει επίσης στις γυναίκες, ελαφρύ ρουχισμό αλλά και ικανό να μαγνητίζει την ανδρική επιθυμία.
       Διαχρονικές πασαρέλες όπως αυτή της piazza di Spagna με μοναδικά μοντέλα διεξάγονται αυτό το μήνα.
    Τα δε κύματα της θάλασσας έρχονται να ξεπλύνουν τα άσχημα και ανεπιθύμητα του χειμώνα, ξεπαγώνοντας ενίοτε τον σε χειμερία νάρκη ερωτισμό.
        Κοντά σε αυτό η φύση μας γεμίζει με μοναδική ζωντάνια, συμβάλλοντας και αυτή στην εσωτερική ομορφιά – ψυχολογία όλων μας.
         Ποιος είπε ότι ο σωστός καιρός είναι αρωγός της ομορφιάς και του έρωτα;
          Ας έχουμε την τύχη να απολαύσουμε τον Ιούλιο…, αλλά… « Συν Αθήνα και χείρα κίνει».
     Το Ιατρείο Ποιότητας Ζωής, θα υποστηρίζει και αυτόν τον μήνα, πριν τις Αυγουστιάκες διακοπές.

Σχισμένα τζιν και δυσαρμονία προσώπου.

Η ασύμμετρη αισθητική απειλή.
Το ότι με γοητεύει η έμψυχη αισθητική και κυρίως αυτή του ωραίου φύλου δεν το έκρυψα ποτέ.
    Πριν από λίγες μέρες, δεν μπόρεσαν να μην με καθηλώσουν, δυο καλλίγραμμα κάτω άκρα, περιτυλιγμένα ασφυκτικά από blue Jean επωνύμου brand.
Και ενώ η ερωτική αρσενική περιέργεια μαγνητίζεται από την παγίδα της ενδυματολογικής αισθητικής, η επιλεκτική φθορά του υφάσματος πάνω από τα γόνατα, προδίδει την ακαταμάχητη φλούδα του πορτοκαλιού και προσγειώνει πρόωρα τις απογειωμένες αρσενικές ορμόνες.
   Και όμως..είναι τόσο απλό, η ενδυματολογική μόδα αφενός έχει να προσφέρει πολλές λύσεις αφετέρου η αισθητική ιατρική δίνει εύκολα, αποτελέσματα σε ένα πρόβλημα οργανικής δυσλειτουργίας που στη καθομιλουμένη ονομάζεται κυτταρίτιδα.
  Εκεί που οι ενδυματολογικές επιλογές δεν καλύπτουν το πρόβλημα είναι οι άστοχες παρεμβάσεις στην αισθητική του προσώπου.
   Όταν δε αυτές συνυπάρχουν με φαινόμενα όπως αυτά που περιέγραψα, τότε υπάρχει ασύμμετρη αισθητική απειλή για όλους μας το καλοκαίρι.
    Μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε για το καλαίσθητο και επιθυμητό.

Το περιεχόμενο του φετινού Μαΐου

Αν η περσινή Πρωτομαγιά μας επιφύλαξε ένα πρωτόγνωρο εγκλεισμό φέτος ο ίδιος μήνας εμπεριέχει μια σπάνια πασχαλινή Πρωτομαγιά .Ο χειμώνας έχει συσσωρεύσει τα πάντα : περιορισμούς ,αγωνίες ,προβλήματα συμβίωσης η απόστασης ,εργασιακής οργάνωσης η αναστολής η ανεργίας και τόσα αλλά μέσα σε μια ομίχλη COVID!
Όμως ανάσταση σημαίνει ελπίδα και η ελπίδα είναι ικανή να απελευθερώσει τον άνθρωπο από οποιαδήποτε ψυχολογική πίεση η αντικειμενική καταπίεση .Και φέτος η ελπίδα είναι διπλή :Αναστάσιμη και μαγιάτικη .Άλλωστε ο Μάιος από την αρχαιότητα είναι ο μήνας της χαράς και της ζωής και φέτος δείχνει να συμπίπτει με την λήξη του εγκλεισμού και την έξοδο στην φύση .Αν και για πολλούς η αγωνία για το καλοκαίρι είναι έκδηλη η μαγιάτικη αναστάσιμη ελπίδα θα πρέπει να υπερισχύσει !
Η βιολογική αναζωογόνηση που επιστημονικά υποστηρίζουμε για περισσότερο από είκοσι χρόνια αποτελεί θεμέλιο λίθο όχι μόνο για την υγεία αλλά και την ψυχοσωματική ευεξία προσφέροντας ποιότητα ζωής αλλά και αντιγήρανση .
Καλό και αναστάσιμο Μάιο .

Εν αναμονή του Μαΐου.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια ο Απρίλιος μας βρίσκει με περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Η δωδεκάμηνη αυτή χρονική περίοδος μας έχει κάνει να αισθανόμαστε πολύ μεγαλύτερη ψυχική κόπωση όπως γίνεται κάθε φορά με τις μακροχρόνιες προσπάθειες.
Αυτό θυμίζει λίγο για όσους το έχουμε ζήσει, την δύσκολη και επίπονη προσπάθεια της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο η της αποφοίτησης από αυτό.
   Ο μακροχρόνιος εγκλεισμός για διάβασμα σε συνδυασμό με το άγχος του αποτελέσματος συνοδευόταν και τότε από μεγάλη κόπωση.
Βέβαια τώρα η ηλικία δεν είναι η ίδια, οι αντοχές πέφτουν, δεν υπάρχει κάποιος να μας φροντίζει και έχουμε οι περισσότεροι πολλές και διαφορετικές αγωνίες για τη μετά lockdown εποχή.
   Ένας δοκιμασμένος τρόπος υπερπήδησης του προβλήματος είναι «η φυγή προς τα εμπρός».
     Βάζοντας ένα στόχο αυτοβελτίωσης τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, είναι εφικτό, σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα να επιτύχουμε απόκτηση γνώσεων, περαιτέρω καλλιέργεια και επίτευξη στόχων όπως η σωματική ευεξία και η φυσική ομορφιά που θα οδηγήσουν και στην ψυχική υγεία.
     Στο Ιατρείο Ποιότητας Ζωής υποστηρίζουμε για περισσότερο από δυο δεκαετίες την Ποιότητα Ζωής και σας προσκαλούμε να το κάνετε εν αναμονή του Μαΐου.

Η μαζική αισθητική ιατρική γίνεται αντιαισθητική .

Ο Ουμπέρτο Έκο έλεγε ότι η μαζική κουλτούρα είναι αντικουλτούρα.
Εγώ σήμερα θα έλεγα από την πλευρά μου ότι η μαζική  αισθητική ιατρική , είναι αντιαισθητική και αποτυπώνεται δυστυχώς γύρω μας.
Ακινητοποιημένα μέτωπα, ζυγωματικά σε σχήμα μπαλίτσας πιγκ- πογκ η οριζόντιου λουκάνικου , φουσκωμένα και άνευ αρμονίας χείλη και ομοιόμορφες παγωμένες εκφράσεις.
Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας της περιφερόμενης (αντί)αισθητικής παγωμένης έκφρασης αλλά η αντιαισθητική έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, χωρίς ελπίδα εμβολίου η φαρμάκου.
Όμως η ομορφιά του καθένα μας υπάρχει στην μοναδικότητα του που δυστυχώς καλύπτεται από το πέρασμα του χρόνου.
Μέσα από φυσικές θεραπείες αντιγήρανσης την επαναφέρουμε στην επιφάνεια.
Η « ζωντάνια » του κάθε κυττάρου, χαρίζει μοναδική φυσική αισθητική στην κάθε γυναίκα ενώ η παραγωγή ενδορφίνων ενισχύει εσωτερικά την ψυχολογία της και αυτό αντανακλάται στον εξωτερικό περίγυρο.
Καλό μήνα !!

Αρχιτεκτονική σκέψη και πρακτική.

Συζητώντας με ένα φίλο αρχιτέκτονα μου εξηγούσε το σκεπτικό του σχεδιασμού μιας κατοικίας – αυτό θα πρέπει να στηρίζεται σε ασφαλή θεμέλια, να έχει τον κατάλληλο προσανατολισμό ανάλογα με το που θα χτιστεί ώστε να είναι ευάερο και ευήλιο, να είναι λειτουργικό και φυσικά να ταιριάζει στην αισθητική των ανθρώπων που θα ζήσουν μέσα σε αυτό.

Κάνοντας μια παράλληλη σκέψη, που αφορά σε εκείνες που αναζητούν αισθητικές ιατρικές πράξεις για να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση και αναζητούν το καλύτερο για το σώμα και το πρόσωπο που κατοικούν, αναρωτιέμαι σε ποιό βαθμό προβληματίζονται για το κατά πόσον οι παρεμβάσεις που αναζητούν ή τους προτείνονται θα προσφέρουν ποιότητα δέρματος και αντοχή στο χρόνο. Αν θα χρειαστεί να επαναλάβουν τις παρεμβάσεις αυτές και αν μια τέτοια πρακτική θα μπορούσε να είναι επιτρεπτή χωρίς αντενδείξεις και παρενέργειες, είτε αισθητικές είτε και λειτουργικές. Αν τέλος, η πολύτιμη και διαρκή ροή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο δέρμα τους θα διαταραχθεί προκαλώντας την πρόωρη γήρανση.

Βέβαια για εκείνη που ενδιαφέρεται για το δάσος και όχι για το δέντρο, η λύση εξασφαλίζεται από τις φυσικές αναζωογονητικές θεραπείες αντιγήρανσης.

____________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής, Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care,
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

2021 – με την ευχή και την ελπίδα για κάτι αληθινό

Η αρχή κάθε νέας χρόνιας συνοδεύεται πάντα με ευχές όπου, ανεξάρτητα αν πραγματοποιούνται ή όχι, μεγάλη σημασία έχει το περιεχόμενο τους. Έχουμε αναρωτηθεί αν αυτό θα φέρει χαρά και ευτυχία; Η ευχή για τη νέα χρόνια από το Ιατρείο Ποιότητας Ζωής είναι σύνεση, σοφια, σεβασμός στην φύση και τον άνθρωπο – αξίες που για περισσότερο από δύο δεκαετίες υπηρετούμε με τον αρχαίο κανόνα του μέτρου. Άλλωστε η έλλειψή του απεικονίζεται προσωποποιημένη γύρω μας όλο και συχνότερα.
Ακολουθήστε με και αυτή την χρόνια, καθώς έχουμε πολλούς τρόπους για να υποστηρίξουμε το μέτρον το άριστον.

____________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής, Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care,
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Η γοητεία του τίποτα

Σύμφωνα με το λεξικό η λέξη γοητεία είναι η δύναμη ενός ανθρώπου να ακτινοβολεί και να έλκει με την ομορφιά του ως μαγνήτης τον κόσμο. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν και ταύτιζαν αυτήν τη δύναμη με μαγική τέχνη. Σαφώς κάτι τέτοιο έχει να κάνει με έμφυτα χαρακτηριστικά σε ορισμένους ανθρώπους αλλά και την καλλιέργεια τους. 

Μέσω της καλλιέργειας ο άνθρωπος αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του και έχει θετική στάση ζωής που εκπέμπει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση μέσα από τον λόγο του και την στάση του σώματος του. Σε αυτό το ισχυρό όπλο ορισμένων ανθρώπων και κυρίως της σημερινής μοντέρνας και επιτυχημένης γυναίκας – στην προσωπική της ζωή στην κοινωνία και στο επαγγελματικό στίβο – έχουν να συνεισφέρουν οι αντιγηραντικές θεραπείες που απέχουν από τις συνήθεις αισθητικές πρακτικές της γοητείας του τίποτα.

Καλές γιορτές με αγάπη προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Καλό μήνα!

____________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής, Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care,
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Τα δυο μικροβιώματα για Υγεία και Ομορφιά

Ο ρόλος της χλωρίδας του εντέρου – που αργότερα ονομάστηκε μικροβίωμα – είναι σημαντικός για την σωστή λειτουργία του και αυτό είναι κάτι που η ιατρική κοινότητα γνωρίζει τις τελευταίες δεκαετίες. Στην πορεία, κατέστη σαφές πως οι διαταραχές του μικροβιώματος του εντέρου δημιουργούν προϋποθέσεις για παθήσεις αλλά και πως οι παθήσεις και οι φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούνται, αλλοιώνουν την χλωρίδα και έτσι ο ανθρώπινος οργανισμός εισέρχεται σε έναν φαύλο κύκλο κακής υγείας. Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στο ανοσοποιητικό σύστημα και το νευρικό σύστημα αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ η διαταραχή του ενοχοποιήθηκε και για την παχυσαρκία.

Το νέο δεδομένο είναι πως ένα άλλο μικροβίωμα, αυτό του δέρματος, φαίνεται πως “επικοινωνεί” με εκείνο του εντέρου. Η διαταραχή τους μπορεί να επιφέρει τη γήρανση με δυσάρεστα αισθητικά αποτελέσματα ή παθήσεις όπως για παράδειγμα η ακμή. Οι τελευταίες γνώσεις που έχουμε αποκτήσει αφορούν στο ποσό διαφέρει η χλωρίδα του εντέρου από περιοχή σε περιοχή αλλά και στην επίδραση που έχουν σε κάθε πάθηση τα πρεβιοτικά, τα προβιοτικά, τα συμβιωτικά και τα μεταβιοτικά. Γνώσεις που ανοίγουν νέους δρόμους στην Αντιγήρανση, την Αισθητική, την Πρόληψη και τις Φυσικές Θεραπείες και διευρύνουν τις δυνατότητες του Ιατρείου Ποιότητας Ζωής.

Πράγματι, ύστερα από την διαγνωστική προσέγγιση, οι φυσικές παρεμβάσεις με βίορυθμιστικές θεραπείες επιφέρουν βελτίωση ή ίαση σε παθήσεις ή αισθητικά προβλήματα που οφείλονται σε εκφυλιστικά φαινόμενα των ιστών και των λειτουργιών τους .

Εν κατακλείδι, η υγεία και η ομορφιά αποδεδειγμένα συνυπάρχουν για οποίες και οποίους αυτό αφορά.

Καλό μήνα!

____________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής, Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care,
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Το ύφασμα

Αν θα μπορούσαμε να περιγράψουμε με μια λέξη την εποχή που ζούμε, αυτή θα μπορούσε να είναι η σύγχυση. Ο όγκος πληροφοριών, συχνά μη έγκυρων, και η έλλειψη  χρόνου που σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε για να διασταυρώσουμε και να κατανοήσουμε τα όσα καλούμαστε να επεξεργαστούμε, όχι μόνο επιφέρει σύγχυση, αλλά συχνά επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα που βιώνουμε καθημερινά.

Ασφαλώς αυτή η σύγχυση απαντάται και στην πληροφόρηση γύρω από την Αισθητική Ιατρική. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η μη κατανόηση των εννοιών έχει ως τελικό αποτέλεσμα την παραπλάνηση και τη δυσκολία εύρεσης λύσης σε προβλήματα του είδους.

Έτσι, για παράδειγμα έχουμε συνηθίσει να ταυτίζεται η έννοια της Αισθητικής Ιατρικής με αυτήν της Αντιγήρανσης. Η Αισθητική Ιατρική έχει να κάνει με το φαίνεσθαι. Ένα τεντομένο δέρμα ή αποξηραμένο ή ανέκφραστο που αποκρύπτει τις ρυτίδες, δεν έχει να κάνει με την Αντιγήρανση. Η Αντιγήρανση κάνει το δέρμα να ΕΙΝΑΙ λαμπερό, σφριγηλό, εκφραστικό φυσικό και αυθεντικό αισθητικά για κάθε γυναικά. Όπως συνηθίζω να λέω, οι αισθητικές παρεμβάσεις χωρίς αντιγηραντική αγωγή, είναι σαν προσπαθείς να κεντήσεις ένα σκοροφαγωμένο ύφασμα.

Καλό μήνα.

____________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής, Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care,
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Το καλοκαίρι δικαιώνει την αλήθεια

 Αρκετοί από εμάς και φέτος κάναμε διακοπές αλλά και επισκέψεις σε παραλίες απ’ όπου σιγά σιγά η επιστροφή ολοκληρώνεται.
Ο περιορισμός ως σημαντικό και ουσιαστικό γεγονός υπήρξε αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής της καθημερινότητάς μας, που όμως δεν τα κατάφερε καθόλου καλά στην παραλία.

Πριν λίγες μέρες, στην διπλανή ξαπλώστρα, μια κυρία δείχνει μία φωτογραφία του περιοδικού που κρατούσε στα χέρια της η οποία απεικόνιζε ένα τέλειο μοντέλο που θα ζήλευαν άπαντες. Εντελώς τυχαία λοιπόν λίγο αργότερα, το εν λόγω μοντέλο τυχαίνει να αναδυθεί από την θάλασσα, απομηθοποιημένο, μπροστά μας! Εκείνη τη στιγμή μου ήρθε στο νου η απάντηση του Matisse, όταν τον ρώτησαν γιατί το χέρι της κυρίας που είχε ζωγραφίσει ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερο από το κανονικό: Αυτό είναι το έργο και όχι η κυρία!

Εν προκειμένω, είναι οι φωτογραφίες, και όχι τα μοντέλα που αγγίζουν το τέλειο. Και αν το καλοκαίρι δικαιώνει την αλήθεια, η αστείρευτη προσπάθεια μας για υγεία ευεξία και αληθινή ομορφιά επανέρχεται στο Ιατρείο Ποιότητας Ζωής με δημιουργική έμπνευση και βαθύτερη επιστημονική γνώση .

Καλή χρόνια της Ινδικτου !
 ____________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής, Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care,
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Άυγουστος!

Αύγουστος, ο μήνας των διακοπών όπως συνηθίζουμε να λέμε, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλους. Φυσικα όταν μιλάμε για διακοπές εννοούμε διακοπή από την καθημερινή μας επαγγελματική δραστηριότητα, κάτι που συνέβη για πολλούς από εμάς ήδη την άνοιξη που πέρασε. Οπως και να το κάνουμε όμως, ο μήνας αυτός είναι των διακοπών και η παραλία είναι το επίκεντρο.
Αν υπάρχει μια εικόνα χωρίς λόγια της COVID-19 εποχής είναι εκείνη των λουουμένων.

Μια μόνο σύσταση προς τις λουόμενες: Γκρεμίστε τα είδωλα γύρω σας και απολαύστε τον χωροχρόνο σας! Η ομορφιά βρίσκεται εντός και φυσικά δύναται να καλλιεργηθεί για να εκφραστεί και εξωτερικά. Μεθοδικά, επιστημονικά και εξατομικευμένα εξασφαλίζοντας την ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού, τη φυσικότητα αλλά ταυτόχρονα και τη μοναδικότητα!
     

Καλό Αύγουστο !
 ____________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής, Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care,
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Μάσκες

Ασφαλώς μπορούμε να πούμε πως η λέξη μάσκες όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει ακουστεί περισσότερο από την περίοδο των Αποκριών.
Προστατεύουν οι μάσκες, δεν προστατεύουν οι μάσκες.
Ποιες μάσκες προστατεύουν, ποιες μάσκες δεν προστατεύουν.
Πρέπει να είναι μιας χρήσεως; Μπορούν να είναι πολλαπλής χρήσεως;
Μπορούμε να τις πλένουμε ή μήπως όχι γιατί χαλάνε και δεν προστατεύουν.
Μπορούμε να τις φτιάξουμε μόνοι μας ή να είναι από επώνυμους σχεδιαστές.

Οι μάσκες ίσως καλύπτουν ατέλειες που δημιούργησαν οι κακές μας συνήθειες, όπως ένα καταπονημένο δέρμα στο πρόσωπο, ξηρά χείλη, τις ρυτίδες του καπνιστή, μια προβληματική οδοντοστοιχία ή ακόμα και στοματική δυσοσμία. Όμως οι μάσκες κάποια στιγμή “πέφτουν” και αυτό που κρύβουν αποκαλύπτεται.

Καλό και όμορφο μήνα!

 ____________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής, Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care,
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Έννοιες…

Όταν μιλάμε για υγεία και ομορφιά οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται αυτούς τους όρους με τη στενή τους έννοια. Έτσι, συχνά η υγεία είναι απλά η απουσία παθολογικών συμπτωμάτων ενώ η ομορφιά βρίσκεται στην απουσία των ρυτίδων. 

Υπάρχει όμως και κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό σε αυτές τις έννοιες. Για τη μεν υγεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την ορίζει ως μία κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς ως την απουσία νόσου ή αναπηρίας. Από την άλλη μεριά, για την ομορφιά, έχουμε μιλήσει πολλές φορές σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, αναρτήσεις, editorial και στο website του Ιατρέιου μας στις οποίες μπορείτε να ανατρέξετε.

Περιληπτικά, η ομορφιά που δεν βρίσκεται στην απουσία των ρυτίδων ή σε ένα σωστά τοποθετημένο filler στα χείλη ή τα ζυγωματικά. Η ομορφιά είναι η υγεία του οργανισμού και φυσικά του δέρματος, η αρμόνια των ανατομικών χαρακτηριστικών, η σφριγηλότητα και η ελαστικότητα, το ροδαλό χρώμα και η φυσική ανεμπόδιστη έκφραση που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κινητικότητα. Όλα αυτά συνθέτουν την προσωπικότητα, το “personality” που για τον καθένα μας επιβάλλεται να είναι μοναδικό. Αυτό πρεσβεύουμε στο Ιατρείο Ποιότητας Ζωής και το υποστηρίζουμε με φυσικές θεραπείες αντιγήρανσης. 

Καλό μήνα! 

____________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής Doctor of Medicine  
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging  
PhD in Obesity, University of Athens

Πλαστικά, πλαστικές και άλλα συνθετικά απορρίμματα.

Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα, και ευτυχώς πολλές κυβερνήσεις, για την επικινδυνότητα των πλαστικών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. 

Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε να μειώνεται σταδιακά από την αγορά και η χρήση της πλαστικής σακούλας. Το πλαστικό περιέχει τοξικές ουσίες οι οποίες με την πάροδο του χρόνου διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια τα οποία είναι γνωστά ως μικροπλαστικά. Ακόμη και οι συνθετικές μικρο-ίνες των υφασμάτων, που απελευθερώνονται από τα συνθετικά ρούχα σε κάθε πλύση, καταλήγουν συχνά μαζί με όλα τα μικροπλαστικά, στη θάλασσα. Το θαλάσσιο περιβάλλον ζημιώνεται και κατά συνέπεια προκαλούνται παθήσεις και θάνατος στα ψάρια τα οποία μέσω της διατροφικής αλυσίδας καταναλώνουμε, δημιουργώντας πρόβλημα και στον οργανισμό μας. 

Ευαισθητοποιημένοι στο πρόβλημα, για περισσότερες από 2 δεκαετίες, στο Ιατρείο Ποιότητας Ζωής, είμαστε κατά των πλαστικών στο περιβάλλον αλλά ακόμη περισσότερο είμαστε κατά των μη φυσικών ουσιών που εκχέονται στο δέρμα, μέσα στα πλαίσια αισθητικών παρεμβάσεων, με στόχο μια υποτιθέμενη ομορφιά. 

____________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care,
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Basic Instinct, (1992) και Αυγουστιάτικες Ελληνικές Παραλίες 2019


Μπορεί το Βασικό Ένστικτο να γυρίστηκε το 1992 αλλά και τα επόμενα χρόνια, άρεσε σε εμάς τα αγόρια να το ξαναβλέπουμε από τις βιντεοκασέτες της εποχής με pizza και σουβλάκια delivery στις τηλεοράσεις μας όταν δεν υπήρχε ποδοσφαιρικός αγώνας. Ένα βράδυ το κορίτσι του φίλου μου, και ενώ η Sharon Stone σταυρώνει τα πόδια της στη σκηνή της ανάκρισης, αναφωνεί: προσέξατε επιτέλους πως το θηλυκό σας είδωλο είναι γεμάτο κυτταρίτιδα;! Ο φίλος μου με κοίταξε αναζητώντας μιαν απάντηση από τον κολλητό του ειδικό που είχε ξεκινήσει να εργάζεται κατά της κυτταρίτιδας. Η απάντησή μου ήταν πως πολύ λίγοι γιατροί στην Ιταλία και τη Γαλλία εργαζόμαστε επιστημονικά και επιτυχημένα πάνω σε αυτόν τον τομέα στης Αισθητικής. Και να που αυγουστιάτικα στην παραλία του σήμερα υπάρχουν κορίτσια που επιδεικνύουν πως δεν γνωρίζουν οτι η κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται εύκολα προσφέροντας αισθητική απόλαυση και στις παραλίες.

Το editorial του Σεπτεμβριου παραμένει έντονα σχετικό αφού όπως σε πολλούς διαφεύγει το φθινόπωρο ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου. Καλό αποκαλόκαιρο!

____________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care,
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Αυγουστος με όμορφες σκέψεις και εκφραστικά πρόσωπα

Καλοκαίρι, μπάνια, ζέστη, παραλία, ελαφριά και ενίοτε αποκαλυπτική ένδυση! Ασφαλώς και το βλέμμα, – όχι μόνο των ανδρών – καθηλώνεται από ό,τι πιο εντυπωσιακό: κάτω άκρα; γλουτοί; μπούστο; κάτι από όλα ή όλα μαζί στον ακαταμάχητο συνδυασμό των θαυμαστών ανατομικών περιοχών. 

Όταν η φέρουσα την τέλεια αναλογία έρθει στα όρια μιας κοντινότερης προσωπικής επαφής αυτό που μπορεί να την κάνει μοναδική είναι η «μόνο δική της» έκφραση. Η έκφραση είναι αυτή που μεταφέρει την πληροφορία, την αποκάλυψη των σκέψεων και των συναισθημάτων, την αμηχανία, τη λύπη, τη χαρά, την ανησυχία αλλά και την αναζήτηση. Και φυσικά είναι γένους θηλυκού – αυτό που για περισσότερο από δύο δεκαετίες υπηρετώ με ένα και μοναδικό τρόπο γιατί δεν γίνεται και διαφορετικά: με φυσικές θεραπείες αντιγήρανσης. Θεραπείες που σέβονται τις λειτουργίες του οργανισμού, ενάντια στο φασόν, το παγωμένο και το ίδιο και όμοιο σε κάθε εφαρμογή. 

Καλό Αυγουστιάτικο μήνα, όπου και αν βρίσκεστε!

_________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Εικόνες στα Kατσικαδικα του σήμερα.

Μεσημέρι Σαββάτου στα Κατσικάδικα* και επιτέλους η ζέστη ξεκίνησε για φέτος. Στο γνωστό cafe, παρατηρώ πως οι περισσότερες παραγγελίες είναι για freddo, ενώ τα κοντομάνικα τα αμάνικα και τα εξώπλατα παρελαύνουν. Ασφαλώς οι ζεστές ημέρες κάνουν την ενδυματολογική διάθεση πιο αποκαλυπτική και αυτό συμβάλλει πολλές φορές και στη καλή μας διάθεση. Και γράφω “πολλές φορές” διότι μερικές άλλες, τα αποκαλυπτήρια της κυτταρίτιδας δίνουν και παίρνουν και… κακοκαρδίζουν.
Ρωτώ τη φίλη μου αν η μόδα περιλαμβάνει το πολύ κοντό φόρεμα για αυτή τη σεζόν και εκείνη μου απαντά πως η αισθητική επιβάλλει το τι θα ταιριάξει σε μια κυρία, η μόδα ακολουθεί. Το σίγουρο είναι ότι στην εποχή μας, ενώ η κυτταρίτιδα μπορεί να μην υφίσταται ή να καλύπτεται τεχνηέντως, σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζει να προκαλεί.. “γαστρεντερικές ενοχλήσεις” μην επιτρέποντας την απόλαυση του καφέ! Πολλές φορές η ομορφιά του καλοκαιριού εξαρτάται από εμάς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Όμορφο καλοκαίρι να έχουμε!

Υ.Γ. Κατσικάδικα ονομάζονταν πριν δεκάδες χρόνια οι γειτονιές του Κολωνακίου μιας και ήταν ένας μεγάλος βοσκότοπος κάτω από το Λυκαβηττό.

_________
Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens
Καλοκαιρινή Δυσαρμονία

Στις μέρες μας η προβολή προτύπων που σχεδόν καμία γυναίκα δεν μπορεί να ενσαρκώσει συχνά  διαταράσει την ψυχολογία της και την τραυματίζει αφού δεν δύναται να διαχειριστεί την παρουσία της με αισθητικές ατέλειες.

Ασφαλώς η επιδείνωση του προβλήματος συμβαίνει στη αρχή του καλοκαιριού όπου η ανάλαφρη ενδυματολογική περιβολή, ή ακόμα χειρότερα, η εμφάνιση στη παραλία, μπορεί όχι μόνο να τραυματίζει την ψυχολογία πολλών γυναικών, αλλά να δημιουργεί πρόβλημα και στις προσωπικές σχέσεις αλλά και στις κοινωνικές επαφές.

Είναι αυτή η ψυχική και κοινωνική αρμονία που διαταράσσεται και ως γιατρός καλούμαι να δώσω λύση τέτοια εποχή στοχευοντας με θεραπευτικές υπηρεσίες στην ψυχοσωματική ισορροπία ως θεμέλιο λίθο του απώτερου στόχου, που είναι η ευεξία.

Κάτι τέτοιο βέβαια έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους. Σκεφτείτε λόγου χάριν πως η διατροφή επηρεάζει ταυτόχρονα το βάρος την κυτταρίτιδα και τον εγκέφαλο ενώ η κυτταρίτιδα μπορεί να απαγορεύσει την εμφάνιση στην παραλία .Μια συζήτηση με τον ειδικό και μια απλή θεραπευτική παρέμβαση, μπορεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που φαίνεται δυσεπίλυτο και διαταράσσει την αισθητική, ψυχοσωματική και κοινωνική αρμονία της γυναίκας το καλοκαίρι.

_________

Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Η αρμονία ανάμεσα στον συντηρητισμό και την υπερβολή

Η αρμονία ανάμεσα στον συντηρητισμό και την υπερβολή.

Ο όρος αρμονία αποδίδεται, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στο ταίριασμα, στη συμμετρία, στην ευρυθμία, στις σωστές αναλογίες. Το αποτέλεσμα της αρμονίας είναι το ωραίο. Την περίοδο που διανύουμε, το ωραίο είναι το ζητούμενο στις αισθητικές ιατρικές εφαρμογές όλο και συχνότερα. Αναμφίβολα είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε το ωραίο σε κάθε ενδιαφερόμενη τόσο από ιατρική όσο και από αισθητική άποψη.

Έχετε ξαναδιαβάσει από τον γράφοντα πως, τα τελευταία χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες της εμπορευματοποίησης και του kitsch που έχουν διαζευχθεί από το ωραίο. Η ιατρική Αισθητική πρόταση θα πρέπει να έχει θέση ανάμεσα στην απόρριψη της υπερβολής από τη μία, και του συντηρητισμού από την άλλη. Διότι η μεν υπερβολή ασφαλώς απέχει της αρμονίας και ο δε συντηρητισμός εγκλωβίζει τη γυναίκα, αποτρέποντάς τη από το να αναζητήσει επιστημονική και αισθητική διέξοδο με σκοπό να αισθανθεί και να λειτουργήσει καλύτερα στο οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό της περιβάλλον.
Σαν αποτέλεσμα, η ανάδειξη της αρμονίας που σχετίζεται άμεσα με την εξατομίκευση των ιατρικών αισθητικών εφαρμογών και το σεβασμό των φυσικών λειτουργιών του κάθε οργανισμού, εναρμονίζεται με τις θετικές κριτικές των παρατηρητών. 

_________

Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Πρωταπριλιάτικο Ψέμα

Πρωταπριλιάτικο Ψέμα

Αν θα μπορούσε ο Απρίλιος να έχει ένα διαχρονικό παρονομαστή, και μάλιστα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αυτός θα ήταν το πρωταπριλιάτικο ψέμα. Μερικοί αναφέρουν πως η αρχή έγινε από τους Κέλτες ψαράδες, οι οποίοι περιέγραφαν γλαφυρά τις σπουδαίες  – μα ανύπαρκτες – ψαριές τους τον, δύσκολο μήνα για την αλιεία, Απρίλιο. Άλλοι, αναφέρουν τους Γάλλους του 16ου αιώνα, που συνέχισαν να γιορτάζουν με το παλιό ημερολόγιο την 1η Απριλίου ως πρωτοχρονιά του έτους και οι υπόλοιποι τους κορόιδευαν. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως η ψευδολογία παραπλανά ελοχεύουσες δυνάμεις του κακού έτσι ώστε να θεωρείται από το λαό μας σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας – έλξης ή αποτροπής μιας επικείμενης επιτυχίας.

Υιοθετώντας την τελευταία εκδοχή, το πρωταπριλιάτικο editorial θα μπορούσε να έχει ως τίτλο: “Μετά από μία εφαρμογή της τάδε θεραπείας στο δέρμα σας, αυτό είναι νεότερο!!” Αν και αυτό το ψεμα επαναλαμβάνεται από πολλούς σε όλη τη διάρκεια του έτους, η αλήθεια πισω από αυτό είναι πως τα αισθητικά αποτελέσματα ανάλογων θεραπειών-υποσχέσεων είναι ψεύτικα καθώς δεν συνοδεύονται από αντιγηραντική αγωγή. Έτσι, οδηγούμαστε σε παραμορφώσεις, αντιαισθητικά και βραχύχρονα αποτελέσματα.

Στο Ιατρείο Ποιότητας Ζωής, η αντιγηραντική αγωγή αποτελεί το θεμέλιο λίθο του αισθητικού αποτελέσματος.

 

Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Λίγα Λόγια για το Μέλλον

Στο πρώτο κείμενό μου, για τη νέα χρονιά, τον Ιανουάριο, χωρίς αναστολές έγραφά πως η Αισθητική Ιατρική αποτελεί παρελθόν και πως η Αναγεννητική Ιατρική τη διαδέχεται. Αυτήν την άποψη ήρθε να επιβεβαιώσει και ένα μεγάλο σύνολο συναδέλφων στο 22ο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Πολύς χρόνος αφιερώθηκε από τους κύριους ομιλητές στην Αντιγήρανση και τους μηχανισμούς της και όλοι σχεδόν απέφυγαν να δείχνουν τεράστια και αφύσικα χείλη, “μπαλάκια” του ping pong στα ζυγωματικά ή «μίνι μπάλες του ράγκμπι» που έφταναν ως τους κροτάφους. Η έμφαση δόθηκε στη διατήρηση της ποιότητας του νεανικού δέρματος και τη βελτίωσή του –  για εκείνους που επιθυμούν να φρενάρουν την ταχύτητα της γήρανσης, διατηρώντας πάντα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου τους και μεγαλώνοντας αξιοπρεπώς – όπως συνηθίζω να λέω. Για τους υπόλοιπους υπάρχει η εξέλιξη της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Ασφαλώς η αντιγήρανση δεν είναι μια αισθητική εφαρμογή με botox ή filler, είναι ολόκληρη επιστήμη που αναλύει όλα τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού. Είναι η προσπάθεια παράτασης της νεότητας εκ των έσω.

Μία νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει έγραφα.
Καλό μας ταξίδι. 

Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Η Ωραία της Ημέρας

Πίνοντας ένα ποτό το βράδυ σε ένα πολυσύχναστο μπαρ, παρατηρώ μια ενδιαφέρουσα κοπέλα. Η φίλη, που δεν της ξεφεύγει τίποτα, με ρωτά αν είναι όμορφη. Της απαντώ πως είναι σίγουρα κομψή και με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αλλά δεν μπορώ να ξέρω αν είναι  όμορφη. Η ομορφιά διακρίνεται την ημέρα, λίγο μετά το ξύπνημα, χωρίς μακιγιάζ. Κρύβεται στην εκφραστικότητα, στις μικρές κινήσεις του προσώπου όταν αυτό χαμογελά, όταν αντανακλά στο δέρμα το φως του ήλιου. Αυτή είναι η ώρα που η ομορφιά ζει ελεύθερη και μπορείς να την απολαύσεις.

Η ομορφιά προϋποθέτει πάντα τη φυσικότητα και αυτό είναι άλλωστε που για περισσότερο από δύο δεκαετίες πιστεύω και υπηρετώ. Αυτός ο μήνας, στην καρδιά του χειμώνα, μου επιτρέπει να δώσω περισσότερη έμφαση στη φυσικότητα μέσω των θεραπειών ανανέωσης και αντιγήρανσης.

Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Καλή Χρονιά, καλή Νέα Εποχή

Αναγεννητική Αισθητική Ιατρική

Νέα χρονιά, νέα εποχή. Όταν ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, ένας έμπειρος συνάδελφος μου σύστησε να φροντίζω να απέχω για τουλάχιστον δέκα ημέρες από την εργασία μου στο τέλος του χρόνου, γύρω από τις περιόδους των γιορτών και φυσικά, το καλοκαιρι περισσότερο. Προς τι η συμβουλή, τον ρώτησα. Η απαντησή του ήταν πως καθώς η πολύωρη απασχόληση στο Ιατρείο θα με απομονώσει από τον έξω κόσμο, οι διακοπές θα ήταν επιβεβλημένες στο πρόγραμμά μου. Πρόσθεσε δε, πως η Ιπποκρατική Ιατρική απαιτεί όχι μόνο γνώση και ενημέρωση, αλλά καθαρό μυαλό και χρόνο για φιλοσοφική διάθεση, πολύ δε περισσότερο στη δική μου εξειδίκευση που είναι τόσο δημιουργική, όσο και προϊόν έμπνευσης.

Μου φάνηκε τόσο περίεργο, ας έχω δουλειά, σκέφτηκα ως κλασικός εργασιομανής, και βλέπουμε για τις διακοπές. Ευτυχώς, ακολούθησα τη συμβουλή του, που έμελε να γίνει θεμελιώδης λίθος για ό,τι δημιούργησα. Περπατώντας στους δρόμους ή πίνοντας ένα καφέ, παρατηρώ τις κυρίες με την.. επαγγελματική διαστροφή που με διακρίνει εδώ και χρόνια.
Στο τέλος του 2018, βλέπω πρόσωπα παραμελημένα, σχεδόν σε κατάρρευση από το χρόνο και πολλά, δυστυχώς παραμορφωμένα. Όχι από το χρόνο. Το ερώτημα στις συζητήσεις επαναλαμβάνεται: Ευθύνονται οι κυρίες για όσα ζητούν όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους ή οι γιατροί που τα επιχειρούν; Θα απαντήσω παραφράζοντας το σλόγκαν της προεδρικής καμπάνιας του Bill Clinton: “Είναι η μέθοδος ηλίθια.”

Το 1995, προσπαθούσα να εξηγήσω στους συναδέλφους μου τι ακριβώς είναι η Aισθητική Ιατρική και την αλλαγή που αυτή θα έφερνε στις αισθητικές ιατρικές πράξεις. Σημερα τολμώ να γράψω πως η Αισθητική Ιατρική είναι το παρελθόν, η Αναγεννητική Αισθητική Ιατρική έχει πάρει τη θέση της.

Καλή χρονιά και Καλή Νέα Εποχή.
Ασφαλώς με φυσικότητα.

Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Εορταστική Κομψότητα

Η εορταστική κομψότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του Ιατρείου Ποιότητας Ζωής και για τη φετινή εορταστική περίοδο. Άλλωστε οι φυσικές αντιηγραντικές θεραπείες που προσφέρει το Ιατρείο μας, την υποστηρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ασφαλώς και είναι δύσκολο να ορίσουμε αυστηρά την κομψότητα μέσα σε δύο προτάσεις, όμως η παρουσία της γίνεται εύκολα αντιληπτή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Ο τρόπος της βάδισης, της ομιλίας, της έκφρασης, της ένδυσης και η γλώσσα του σώματος είναι μόνο μερικά στοιχεία που κάνουν τον παρατηρητή να περιγράψει με μία μόνο λέξη αυτό που εξετάζει -Κομψότητα.

Ίσως η κομψότητα είναι περισσότερο μια αίσθηση παρά ένας μόνο ορισμός με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Για να περιγράψουμε μια γυναίκα ως κομψή, σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει αναγκαστικά να έχει τέλειες αναλογίες, όμως σίγουρα η εμφάνισή της θα πρέπει να εκφράζει κάτι αρμονικό, επομένως και αισθητικά ορθό.

Το όποιο ύψος της πρέπει να πλαισιώνεται από τα κατάλληλα για εκείνη ενδύματα, οι αναλογίες της περιφέρειάς της θα πρέπει να τονίζονται με αρμονικό τρόπο, η κίνησή της πρέπει να είναι ελεύθερη και ρέουσα και τα κοσμήματά της, ιδανικά, θα στολίζουν το ενυδατωμένο με σφρίγος και λάμψη δέρμα της, σε κάθε ηλικία.

Όσο αφορά στην Αισθητική Ιατρική, η κομψότητα δεν ταυτίζεται με ένα παγωμένο βλέμμα, με ένα ακίνητο γυαλιστερό μέτωπο ή με τη διόγκωση των ζυγωματικών και των χειλιών. Τα υποδόρια νήματα δεν δένουν σε κάβους που συγκρατούν καράβια σε θαλασσοταραχή και το χρώμα του δέρματος δεν μπορεί να θυμίζει εκείνο των ασθενών.

Τέλος η πραγματική κομψότητα δεν μπορεί παρά να συνυπάρχει με τη θέρμη, την καλοσύνη και την ψυχική γενναιοδωρία.

 

Υ.Γ. Στο παραπάνω κείμενο βεβαίως περιγράφεται η κομψότητα με τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται ο γραφών.

Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Νοέμβριος, ο μήνας του προγραμματισμού

Νοέμβριος, ο μήνας του προγραμματισμού.

Τα σχολεία και τα φροντιστήρια ξεκίνησαν, ευτυχώς για πολύ κόσμο, και τα γυμναστήρια. Στόχος είναι πάντα η επιτυχία, και επιτυχία σημαίνει ικανοποίηση ψυχική αλλά ενίοτε και υλική. Σε όλες τις περιπτώσεις, για την επίτευξη του στόχου, ακόμα και στα τυχερά παιχνίδια, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που ονομάζεται προγραμματισμός. Αν ο προγραμματισμός στην αισθητική απαιτείται λιγότερο, την αντιγηραντική αγωγή και φροντίδα, έχει τον πρώτο λόγο εάν θέλουμε να πετύχουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ο γιατρός ως coach, έχει πρωταρχική θέση, αλλά τα αποτλέσματα και η αντοχή τους μέσα στον χρόνο, εξαρτώνται και απο τα δύο μέρη.

Ο Νοέμβριος είναι εμπρακτα κάθε χρόνο για το Ιατρείο Ποιότητας Ζωής, ο μήνας εκκίνησης του προγραμματισμού για τις αντιγηραντικές θεραπείες. Αυτό συμβαίνει επειδή χρονικά είναι τοποθετημένος πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά και λόγω των κλιματολογικών μεταβολών. Άλλωστε, οι σημαντικότερες θεραπείες ενίσχυσης του δερματικού ιστού για αποτελέσματα ουσιαστικά και που αντέχουν στον χρόνο, καλό θα είναι να προηγούνται της έλευσης των πρώτων κρύων του χειμώνα.

Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Για ένα νεανικό δέρμα μέσα στο χρόνο…

Συνολική φροντίδα.

Το να παραμείνουμε με νεανικό δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ασφαλώς και δεν απαιτεί μόνο μία εφαρμογή αισθητικής ιατρικής, αλλά μια συνολική φροντίδα για την καλή λειτουργία του δέρματος αλλά και του συνόλου του οργανισμού μας. Οι σωστές αντιγηραντικές μέθοδοι, συνδυασμένες με τον κατάλληλο τρόπο, έχουν ως αποτέλεσμα την άψογη και μοναδική αισθητική έκφραση της ομορφιάς κάθε ανθρώπου που διατηρείται μέσα στο χρόνο.

Η ρύθμιση της λειτουργίας του ιστού του δέρματος, οξυγόνωσή του, η τροφή του, το pH του αλλά και η συνέργεια με τη διατροφή και την άσκηση, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Αντιγήρανσης και θα μας απασχολήσουν αυτόν το μήνα στις ενημερωτικές αναρτήσεις μας στα social media, αλλά και στην πρακτική εφαρμογή του Ιατρείου.

Υ.γ. Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, καθώς θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1945.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Πως θα κρατήσει λίγο παραπάνω το φιλί του ήλιου;

Μαύρισμα – μόδα, υγεία, αισθητική και πρωτοπορία από το Δρ. Σοφοκλή Χατζημωυσή

Όλοι γνωρίζουμε τα αρνητικά για την υγεία στο δέρμα μας όταν δεχόμαστε υπερβολική δόση ηλιακής ακτινοβολίας. Ασφαλώς απολαμβάνουμε την ηλιοθεραπεία στη θάλασσα με μέτρο όμως, ώστε να προσφέρει ναι μεν ένα αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και αίσθημα ευεξίας.

Λίγοι γνωρίζουν ότι το πρώτο «Ιατρείο ήλιου» λειτούργησε στις Ελβετικές Άλπεις το 1903. Περισσότερο γνωστό είναι ότι η Coco Chanel το 1923 ήταν αυτή που λάνσαρε το μαύρισμα σαν μόδα για το lifestyle της εποχής.

Το μαύρισμα, που πολλές κυρίες αναζητούν στις «λάμπες» του σολάριουμ, πριν βγουν στην παραλία για να είναι ήδη έτοιμες, και που προσπαθούν να το κρατήσουν όσο μπορούν παραπάνω το φθινόπωρο, να που μπορεί να διατηρηθεί στο Ιατρείο Ποιότητας Ζωής.

Αυτόν το Σεπτέμβρη, λοιπόν, η αντιγήρανση με φυσικές ιατρικές μεθόδους μπορεί να μας χαρίσει για περισσότερο χρόνο λαμπερό “ηλιοφιλημένο” δέρμα, με ενυδάτωση και τροφή.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Διακοπή από τη Καθημερινότητα

Ο Αύγουστος είναι μήνας χαλάρωσης και ξεκούρασης για το Ιατρείο Ποιότητας Ζωής και το ίδιο ευχόμαστε και σε όσους δεν απόλαυσαν ακόμα τις διακοπές τους. Διακοπές σημαίνει διακοπή από την καθημερινότητα, δηλαδή από την εργασία, από το ίδιο περιβάλλον, ίσως και από τις ίδιες παρέες, καλό θα ήταν και από τις καθιερωμένες, «ανάρμοστες» για την υγεία, συνήθειες.

Η διακοπή για διακοπές είναι η μοναδική ευκαιρία για αποτοξίνωση και ενεργειακή επαναφόρτιση του οργανισμού, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Αυτή η περίοδος περνά γρήγορα αλλά, ουκ εν τω πολλώ το ευ!

Ας τον απολαύσουμε με υγεία και διάθεση για αυτοπροστασία!

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Πρότυπα Αισθητικής

Τα Πρότυπα της Αισθητικής και το Kitsch

Τα τελευταία χρόνια συχνά γινόμαστε μάρτυρες έμψυχων ή άψυχων εικόνων που προβάλλονται και από αρκετούς ακολουθώνται ως πρότυπα της μόδας. Η μόδα όμως δεν ταυτίζεται πάντα με την υψηλή αισθητική. Η τελευταία περιέχει αρμονία, φυσικότητα και διαχρονικότητα ενώ απέχει απ’ αυτό που τις τελευταίες δεκαετίες, ονομάζουμε στην αργκό «κιτς». Δυστυχώς η μόδα του κιτς υπάρχει και στις πράξεις αισθητικής ιατρικής, που ασφαλώς δεν ταυτίζονται με τις φυσικές θεραπείες αντιγήρανσης.

Είτε θέλουμε είτε όχι η ζωή και η φύση εκφράζονται με φυσικότητα και έχουν τους κανόνες τους.
Καλό καλοκαίρι σε όλους.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Κομψότητα και Αισθητική Ιατρική

Τα τελευταία 25 χρόνια, κάθε Μάϊο, απολαμβάνω τη συμμετοχή μου, μερικές φορές και σαν ομιλητής, στο Ιταλικό Συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής στη Ρώμη. Τα ενδιαφέροντα θέματα πολλά, όπως και οι απολαύσεις στην αγαπημένη μου, αιώνια πόλη. Η θεματολογία του συνεδρίου όμως, ειδικά φέτος, εκφράζει την πόλη, τη χώρα, εμένα προσωπικά και κατ’ επέκταση το Ιατρείο Ποιότητας Ζωής.

Ο τίτλος του συνεδρίου για το 2018 ήταν “Η κομψότητα στην Αισθητική Ιατρική. Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε όλοι μας, αν στη δική μας πόλη, αυτό που βλέπουμε και βιώνουμε είναι αισθητική ιατρική ή αισθητική γενικότερα; Αφήνοντας το ερώτημα για στοχασμό, σε κάθε αναγνώστρια και αναγνώστη, επιγραμματικά, με την επιστημονική μου ιδιότητα και εμπειρία, προσωπικά θα έλεγα πως η κομψότητα απαιτεί φυσικότητα και αρμονία και κάτι τέτοιο μόνο με φυσικές θεραπείες αντιγήρανσης μπορεί να επιτευχθεί.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Μάϊος 2018

Μάιος. Ο μήνας των λουλουδιών, των χρωμάτων, της φύσης και της ομορφιάς. Ο μήνας της απελευθέρωσης από τους κλειστούς χώρους και τα ζεστά ρούχα. Σίγουρα αν πρέπει σε ένα μηνιαίο editorial ιστοσελίδας που να αφορά στην ποιότητα ζωής να εστιάσουμε σε κάτι αυτό το μήνα, τότε δε μπορεί να είναι άλλο από αυτό που μη επιστημονικά και στη γλώσσα αργκό ονομάζουμε «κυτταρίτιδα».

Η κυτταρίτιδα είναι πρώτα από όλα ένα κοινωνικό πρόβλημα, εξετάζοντάς το από τη σκοπιά που το αξιολογεί συνήθως η γυναίκα. Ασφαλώς και αφορά σε ένα μείζον κεφάλαιο αισθητικής αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που τα οζίδια προκαλούν πόνο (πχ στην κυτταρίτιδα 4ου σταδίου) ή που τα πόδια πρήζονται και οι γυναίκες τα αισθάνονται βαριά.

Όπως συνέβαινε κάποτε με τους νερόμυλους, που ο κάθε ιδιοκτήτης προσπαθούσε να τραβήξει το νερό προς το δικό του νερόμυλο, έτσι και σήμερα, ο γυμναστής, ο διαιτολόγος και ο επαγγελματίας κάθε ειδικότητας, προσπαθεί από τη μεριά του να την αντιμετωπίσει…

Επειδή όμως εδώ είμαστε στο λουλουδένιο editorial της Πρωτομαγιάς, ας παραμείνουμε σε κάτι, που πριν από 20 χρόνια έγραψα σε κάποιο από τα άρθρα μου: «Η κυτταρίτιδα είναι μία δυσλειτουργία πολλαπλής αιτιολογίας που μπορούμε να τη διαχωρίσουμε σε 4 τύπους και σε 4 στάδια και έτσι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε εξατομικευμένα και ολιστικά με ιατρικές φυσικές θεραπείες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μάϊος θα μας γεμίσει αισιοδοξία και το καλοκαίρι θα έχουμε απαλλαγεί από αυτό το πρόβλημα!

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Απρίλιος 2018

ΑΠΡΙΛΙΟΣ, Ο «ΟΛΙΣΤΙΚΟΣ» ΜΗΝΑΣ

Ο Απρίλιος και αυτήν τη χρονιά τα έχει όλα – κρύο, σύννεφα, βροχές, ήλιο και ζέστη, νηστεία και φαγοπότι, κούραση και ξεκούραση, Πάθη και Ανάσταση.

Για το Ιατρείο Ποιότητας ζωής, αναμφίβολα, είναι ο μήνας που αφιερωνόμαστε στη φροντίδα ολόκληρου του οργανισμού. Για όποια δε ξεκίνησε ή δεν αποπεράτωσε τη φροντίδα του προσώπου, υπάρχει χρόνος για φυσικές αντιγηραντικές θεραπείες χειμερινών και εαρινών συνδυαστικών εφαρμογών.

Για εκείνη που θα φροντίσει από τώρα το σώμα της όλα θα εξελιχθούν εύκολα, άνετα και χωρίς να επιλέξουμε αργότερα κάποια θεραπεία «εξπρές», πριν το καλοκαίρι. Αυτός ο μήνας προσφέρει την κατάλληλη εναρκτήρια χρονική στιγμή για τη αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, του τοπικού πάχους και την απώλεια βάρους.

Για το συνδυασμό όλων των θεραπειών που αξίζει το σώμα μας, ο Απρίλιος είναι ο …«ολιστικός» μήνας.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Μάρτιος 2018

Σκέψεις για το κάλλος, στην επιτροφή από το Διεθνές Συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής στη Μπολόνια

Το κάλλος ως αναλογία και αρμονία αποτελεί, τόσο στην κλασική αρχαιότητα, όσο και σε νεότερες εποχές, την αρτιότερη περιγραφή της έννοιας της αισθητικής. Ο Πυθαγόρας (6ος-5ος αιώνας π.Χ.) υποστηρίζει πως η υγεία είναι αρμονία, ενώ ο Μποναβεντούρα (13ος αιώνας μ.Χ.), αναφέρει ότι δεν υφίσταται κάλλος και απόλαυση χωρίς αναλογία. Σήμερα, η αισθητική εκφράζεται ποικιλοτρόπως και ασφαλώς είναι υποκειμενική. Αν κάτι όμως δεν είναι υποκειμενικό, αυτό είναι η υγεία του ανθρώπου.

Με τις φυσικές ιατρικές θεραπείες αντιγήρανσης, δίνεται η ευκαιρία στον ανθρώπινο οργανισμό να αναζωογονηθεί εσωτερικά αλλά και να δείξει και νεότερος στην όψη, χωρίς αντενδείξεις και παρενέργειες. Η φυσική αυτή αναζωογόνηση αφήνει τα περιθώρια στον άνθρωπο να ισορροπήσει και να εκφράσει αυτό που είναι, σε κάθε ηλικία.

Στο Ιατρείο Ποιότητας ζωής, αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Φεβρουάριος 2018

Ιατρική, Τέχνη και Επανάσταση

Το αριστούργημα “Ο θρήνος του Χριστού” (1305) – του Giotto di Bondone, στο παρεκκλήσι της Αρένα στην Πάντοβα, αναγνωρίζεται ως η αρχή της Ιταλικής καλλιτεχνικής επανάστασης και Αναγέννησης. Οι νωπογραφίες (fresca) του di Bondone μοιράζονται μία κοινή ουμανιστική αισθητική και ένα νέο ενδιαφέρον για τη ρεαλιστική απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής, με εύγλωττες κινήσεις και εκφράσεις.

Και ενώ έχουμε ξαναγράψει ότι «η Ιατρική είναι η κορωνίδα των επιστημών και των τεχνών» κατά το Γαληνό, η αισθητική ιατρική «ζωντανεύει» τη γυναίκα με θεραπείες αναζωογόνησης και όχι θεραπείες αποκατάστασης. Αν τα fresca του Giotto χάριζαν φρεσκάδα στα πρόσωπα πριν από 8 αιώνες, είναι αδιανόητο να τα «παγώνουμε» σήμερα με αφύσικες αισθητικές παρεμβάσεις, στερώντας τους τη ζωντάνια και τη φυσικότητα

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens
 >>>
>>>
* Ο Τζόττο ντι Μποντόνε (Giotto di Bondone, 1267 – 8 Ιανουαρίου 1337), ή απλώς Τζόττο ή Τζιότο, όπως συνήθως αναφέρεται στα ελληνικά, ήταν Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας από τη Φλωρεντία. Θεωρείται από τις σημαντικότερες μορφές της τέχνης στα τέλη του Μεσαίωνα και πρόδρομος της Αναγέννησης.

Ιανουάριος 2018

Ιατρική και Τέχνη

Μία ξεχωριστή οντότητα στη μοντέρνα ζωγραφική αποτελεί ο Angelo Accardi. Νέος και με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, μου τράβηξε την προσοχή από τα έργα του, που απεικονίζουν συχνά τη στρουθοκάμηλο. Εκείνο το υπερμεγέθες πτηνό που «χώνει» κάτω το πρόσωπό του αδιαφορώντας για το τι γίνεται γύρω του. Ο καλλιτέχνης εμπνευσμένος από τους ανθρώπους που στρουθοκαμηλίζουν, εκφράζει την τέχνη του. Πάντα μου άρεσε η τέχνη που θέλει «κάτι να πει», όπως και στη δική μου τέχνη, την ιατρική, μου αρέσει να δημιουργώ κάτι που να έχει νόημα και ουσία.

Αγαπώ το εξατομικευμένο πρόσωπο, το αληθινό, το ζωντανό και απεχθάνομαι το ψεύτικο, το ακίνητο και το άψυχο… με τον ίδιο τρόπο που με απωθεί η ομοιομορφία. Εξάλλου σε  κάθε άνθρωπο, έχουν χαριστεί τα δικά του χαρακτηριστικά αισθητικά γνωρίσματα. Η νέα χρονιά επαγγελματικά και επιστημονικά είναι αφιερωμένη στην αναζωογονητική ιατρική επιστήμη και τέχνη.

Η δημιουργία, η αισθητική και η υγεία το 2018 είναι η ευχή και ο σκοπός.

 

* Ο Angelo Accardi γεννήθηκε το 1964 στο Κάπρι του Σαλέρνο και σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών της Νάπολης. Σήμερα εκθέτει την τέχνη του στην Ιταλία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Δεκεμβριος 2017

H ματαιοδοξία της Γυναίκας

Πολύ συχνά, κατά τη διάρκεια των αντιγηραντικών μου θεραπειών, γίνομαι αποδέκτης ενός κλασικού σχολίου: «Γιατρέ μου, η ματαιοδοξία της γυναίκας». ‘Οπως συνηθίζω να λέω, αυτό αποτελεί μια άποψη πέρα για πέρα λανθασμένη. Το να έχεις την τύχη και τη χαρά στη ζωή σου να απολαμβάνεις φυσικές αντιγηραντικές θεραπείες, δεν έχει να κάνει με τη ματαιοδοξία, αλλά έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής. Ένα φροντισμένο πρόσωπο, ένα καλοδιατηρημένο σώμα είναι το ανάλογο ενός όμορφου, λειτουργικού σπιτιού,  ενός κομψού και άνετου ντυσίματος, μιας απολαυστικής βραδιάς στην όπερα. Δεν έχει να κάνει με την αιωνιότητα της νιότης παρά με την παρούσα απόλαυση, όχι της αισθητικής ψευδαίσθησης αλλά της ψυχοσωματικής ευεξίας, που πηγάζει από τα συγκοινωνούντα δοχεία της εσωτερικής και της εξωτερικής αρμονίας και που επηρεάζει και επηρεάζεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Μία καταβολή αιώνων που όμορφα περιγράφεται από τη φράση του Ησίοδου, όπου στους γάμους του Κάδμου και της Αρμονίας στη Θήβα, οι μούσες τραγουδούσαν: «Τ’ όμορφο ο κόσμος αγαπούν και τ’ άσχημο μισούνε».

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Νοέμβριος 2017

Οι αξίες

Πόσο δύσκολο είναι να παραμένεις αδιάφορος όταν γύρω σου γίνεται θόρυβος; “Quando difficile è rimanere indifferenti quando intorno si fa tanto rumore?” τραγουδούσε ο Ιταλός καλλιτέχνης Franco Battiato το 1981, προκαλώντας την κοινή γνώμη σε ένα κόσμο που βίωνε μία έντονη κατάσταση υλικής ευημερίας.

Αυτος ο στίχος γράφτηκε με σατιρική διάθεση, αλλα και προκαλεί βαθύτερο στοχασμό. Οι σειρήνες της καθημερινότητας που μπορεί να αφορούν σε τάσεις και πράξεις -ακόμα και Ιατρικές δυστυχώς – γίνονται πολλές φορές αποπροσανατολιστικός θόρυβος που επιφέρει τελικά βλάβες. Οι αναρτήσεις του Νοεμβρίου, όπως κάθε μήνα, αφορούν σε σταθερές αξίες και όχι σε τάσεις ή πολυδιαφημισμένες πρακτικές, ακολουθώντας πάντα τη φιλοσοφία του Ιατρείου Ποιότητας Ζωής, όπως πρεσβεύει και η ονομασία του.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Οκτώβριος 2017

Η Coco Chanel έλεγε ότι «το καλύτερο χρώμα είναι αυτό που δείχνει καλό επάνω σου». Αλλά για να δείχνει καλό επάνω σου θα πρέπει να μπορείς να το υποστηρίξεις, θα πρόσθετα εγώ.

Την εποχή που η Γκαμπριέλ Μπονέρ Σανέλ (Coco Chanel) έραβε, η υποστήριξη της επιδερμίδας περιοριζόταν στα ασπράδια αυγού, στο μέλι, στα λεμόνια, τη ζάχαρη κι άλλα εμπειρικά χειροτεχνήματα με ρίζες από την εποχή της Κλεοπάτρας, ίσως και παλαιότερα.

Σήμερα, η επιστημονική γνώση και η κατάρτιση στην Αισθητική Ιατρική έχουν πάρει την θέση της εμπειρίας των γιαγιάδων μας.

Εφόσον, η γυναίκα αποδέχεται για την εξωτερική της εμφάνιση το «δόγμα Coco Chanel», τότε οφείλει να υιοθετήσει για το δέρμα της το απόλυτο «must» της Αισθητικής Ιατρικής: την εξατομικευμένη βιορυθμιστική μεσοθεραπεία. Η μεσοθεραπεία αποτελεί θεραπεία από μόνη της. Όταν όμως συνδυάζεται με βιο-νανομόρια, με μάσκα κολλαγόνου, με ενεργειακό φως LED και άλλες τεχνικές, αποτελεί τη βάση της αντιγήρανσης. Οι εξατομικευμένες συνδυαστικές μεσοθεραπείες του Ιατρείου Ποιότητας Ζωής είναι συνολικά μοναδικές καθώς καταφέρνουν ταυτόχρονα, πολλαπλές αντιγηραντικές δράσεις.

Με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας ενυδατώνουμε και θρέφουμε το δέρμα, ενώ με την εξατομικευμένη βιορυθμιστική μεσοθεραπεία ενεργοποιούμε τον ιστό για απαλλαγή των τοξικών ουσιών και των γηρασμένων υπολειμμάτων, ενώ ταυτοχρόνως ενεργοποιούμε τους ινοβλάστες για την παραγωγή νεανικού κολλαγόνου, την αύξηση των πρωτεογλυκανών και του υαλουρονικού οξέος, ρυθμίζοντας έτσι την καλή κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωσή του.

Ο συνδυασμός αυτών των θεραπειών πολλαπλασιάζει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο άλλων αντιγηραντικών θεραπειών ή συμπληρωματική θεραπεία σε πιο επιθετικές θεραπείες.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

 

Σεπτέμβριος 2017

Είναι αλήθεια ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος φιλόσοφος, ιστορικός, στοχαστής, επιστήμων ή οτιδήποτε άλλο για να συμφωνήσει ότι η γυναίκα είναι η κινητήριος δύναμη στη ζωή. Ο άνδρας στη ζωή του κάνει τα πάντα για να έχει τη γυναίκα που επιθυμεί δηλαδή εκείνη που θεωρεί πιο όμορφη, φροντίζοντας να είναι ισχυρός. Η γυναίκα φροντίζει να είναι όμορφη για να συγκινήσει τον ισχυρό άνδρα. Η ιστορία είναι γεμάτη επώνυμα παραδείγματα κορυφής τα οποία αντανακλούν την καθημερινότητα της κοινωνίας. Όσο το παιχνίδι όμως γίνεται υψηλών προδιαγραφών τόσο η επιμέλεια γίνεται επαγγελματική. Κάπως έτσι φτασαμε στο coaching, δηλαδή πως “στέκεσαι”, πως κινήσαι, πως γυμνάζεσαι, πως μιλάς, πως συμπεριφέρεσαι και πως επιμελείσαι την εξωτερική σου εμφάνιση.

Ο Σεπτέμβριος είναι η αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς και της Ινδίκτου. Οι περισσότεροι προετοιμαζόμαστε για αυτό και το ίδιο συμβαίνει στο Ιατρείο Ποιότητας Ζωής. Οι αναρτήσεις του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένες σε ιστορικά παραδείγματα διάσημων γυναικών που ενεργοποίησαν το μυαλό τους, την ψυχή τους, την καρδιά τους σε συνδυασμό με την επιμέλεια της εξωτερικής τους εμφάνισης και διέπρεψαν.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

 

 

Αυγουστός 2017

Anti-ageing Summer School

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που, στην κυριολεξία, παίρνω μία ανάσα. Πολύ παραλία, πολύ ξαπλώστρα, πολύ διάβασμα και πολύς ύπνος. Ένας μήνας που μπορώ να μιλήσω χωρίς χρονόμετρο με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο μου τον εαυτό και να τα βρίσκω μαζί «του». Βέβαια αυτό που με χαλαρώνει, από τότε που ήμουν μικρός, είναι να παρατηρώ τους ανθρώπους, να σκέφτομαι το χαρακτήρα τους, να μαντεύω την εργασιακή τους απασχόληση και, ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο δεκαετίες λόγω επαγγελματικής «διαστροφής», να υπολογίζω την ηλικία τους.

Φυσικά το στυλ και η άποψη πάντα μου κινούσε το αισθητικό ενδιαφέρον, άλλωστε λένε πως η ενδυματολογική συμπεριφορά επιτρέπει στους παρατηρητές να εννοήσουν πολλά. Αν και για εμένα, η αισθητική του προσώπου και του σώματος είναι που με κάνει να αντιλαμβάνομαι σχεδόν τα πάντα – από την εσωτερική ψυχοσωματική υγεία ως την επιμελή εξωτερική εμφάνιση ή την πλήρη παραμέλησή της, μπορεί να κρύβονται πολλά πράγματα. Από μια ροπή στο καλό γούστο έως την παθολογική ενασχόληση με την αισθητική και από την πλήρη αδιαφορία ως τα συμπτώματα της καταθλιπτικής συμπεριφοράς, οι εκφάνσεις της αισθητικής είναι πολλές.

Μία σαφώς διακριτή περίπτωση αφορά σε ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που έχουν μία πιο υγιή άποψη για το θέμα της αισθητικής, επιθυμούν να βελτιώνουν την εικόνα τους αξιοπρεπώς αλλά πολλές φορές δεν γνωρίζουν το πώς και το που να απευθυνθούν. Το «δεν ήξερες δε ρώταγες» ίσως να μην ισχύει στην περίπτωσή τους, μιας και η σωστή ερώτηση θα ήταν «πού να ρωτήσω», «σε ποια πηγή να απευθυνθώ»;

Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας χαλάρωσης και ξεκούρασης και για το Ιατρείο Ποιότητας ζωής. Τα τηλέφωνά μας δε θα απαντάνε για ραντεβού, όμως εμείς θα είμαστε κοντά σας, μέσα από τη σελίδα μας για ενημέρωση. Ακολουθήστε μας και στην παραλία. Θα φροντίσουμε να σας δίνουμε απλές αλλά σημαντικές πληροφορίες, κάτι σαν Anti-ageing Summer School!

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Ιούλιος 2017

Ιούλιος με αντιηλιακό!

Το ότι η πρώτη γνωστή διαμαρτυρία-απεργία  πραγματοποιήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια στην Αίγυπτο από τους εργαζόμενους – δούλους στην κατασκευή των πυραμίδων μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, όπως επίσης ούτε και ο λόγος της απεργίας. Επανήλθε όμως στη μνήμη μου προ ημερών, επισκεπτόμενος το πιο φημισμένο μουσείο Αιγυπτιακών εκθεμάτων στο εξωτερικό, αυτό του Τορίνο της Ιταλίας, όπου εκτίθενται ακόμα και τα ειδικά βάζα για τις κρέμες της εποχής. Οι άνθρωποι αυτοί τότε διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας αντηλιακές κρέμες, για να μπορούν να εργάζονται πιο προστατευμένα κάτω από τον καυτό ήλιο.

Άλλες εποχές, ίδιες ανάγκες. Ας μη μας διαφεύγει ότι στο επίκεντρο της επιστήμης θα πρέπει να είναι πάντα ο άνθρωπος!

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Ιούνιος 2017

O ζωγράφος Stellario Baccellieri

Είναι μία συνήθεια 25 χρόνων, όταν βρίσκομαι στη Ρώμη για επαγγελματικούς λόγους, να επισκέπτομαι το café Greco για έναν espresso. Άλλωστε η Piazza di Spagna είναι το αγαπημένο μου μέρος για απογευματινό περίπατο, από τότε που την επισκέφθηκα για πρώτη φορά, το 1981. Έτσι, και προ ολίγων ημερών βρέθηκα στην «αιώνια πόλη» για το Συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής, ένα από τα πιο φημισμένα συνέδρια παγκοσμίως, που «εκπέμπει» την αισθητική ιατρική του Made in Italy.

Πίνω τον καφέ μου στο αγαπημένο μου στέκι – που φέτος γιορτάζει τα 250 χρόνια λειτουργίας του – και χαίρομαι να βλέπω τον παραδοσιακό ζωγράφο του café που δεσπόζει στο περιβάλλον. Με βλέπει που τον παρατηρώ και με ρωτά από πού είμαι. ‘Οταν του απαντώ, εκείνος χαμογελάει και τα μάτια του γεμίζουν φως. Ξέρεις, μου λέει, εγώ έγινα γνωστός και δούλεψα χάριν της Ελλάδος. Ήταν το 1979, που απέναντί μου σε αυτό το café καθόταν μία κυρία, που ακτινοβολούσε κάτι μοναδικό που με συνεπήρε και τη ζωγράφισα. Όταν πήγα να της δείξω το έργο μου, έπεσαν πάνω μου οι paparazzi και άρχισαν να με φωτογραφίζουν μανιωδώς. Την επόμενη μέρα, όλες οι ιταλικές εφημερίδες και τα περιοδικά είχαν μία φωτογραφία με εμένα και τη Μελίνα Μερκούρη, να της χαρίζω το πορτραίτο της. Από τότε όλοι θέλουν ένα δικό μου έργο, και έτσι από τότε, δεν έχω σταματήσει να ζωγραφίζω εδώ. Ξέρεις Δόκτωρ, η Μελίνα ακτινοβολούσε κάτι μοναδικό, ήταν εκθαμβωτική, είχε τη δική της μοναδική ομορφιά και αυτό προσπάθησα να απαθανατίσω.

Αυτό είναι που επιμένω και εγώ να αναδεικνύω μέσα από τη δουλειά μου, του απάντησα, γιατί όλοι κρύβουμε τη δική μας ομορφιά αρκεί να βρούμε τον τρόπο να την βγάλουμε προς τα έξω. Τον ευχαρίστησα για την όμορφή συζήτησή μας και δώσαμε ραντεβού για την επόμενη επίσκεψη μου στη Ρώμη.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Μαϊος 2017

Η επαγγελματική μου διαστροφή.

Η πρώτη μέρα του Μαΐου είναι ταυτισμένη, και δικαίως, με τους αγώνες των εργαζομένων. Στα προμνημονιακά χρόνια στην Ελλάδα, η Πρωτομαγιά ταυτιζόταν και με τη χαλάρωση και τη ξενοιασιά της αργίας με τα ανοιξιάτικα πικ-νικ στην εξοχή, τα σχέδια και τα όνειρα για το επερχόμενο καλοκαίρι. Στις παρέες οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως στις καλοκαιρινές αποδράσεις και διακοπές και στο Ιατρείο μας η πελατεία μας επικεντρωνόταν στο μόνιμο πρόβλημα άμα τη εμφανίσει του θέρους: την κυτταρίτιδα.

Γιατρέ μου, πότε ξεκινάμε θεραπεία για κυτταρίτιδα; Το καλοκαίρι και η εμφάνιση στην παραλία είναι προ των πυλών.
Πόσες θεραπείες θα χρειαστούν; Θα προλάβω να βγώ στην παραλία του Αγίου Πνεύματος?»

Επαγγελματισμός, πάθος για τα γυναικεία πόδια ή επαγγελματική διαστροφή; Είκοσι χρόνια τώρα, επιμένω να εφευρίσκω τρόπους για την γρήγορη αποκατάσταση της φλούδας του πορτοκαλιού. Ως εκ τούτου ο μήνας Μάιος θα είναι αφιερωμένος στην κυτταρίτιδα. Για αυτό και μείνετε συντονισμένες στο facebook για τα προσεχή post!

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Απρίλιος 2017

 

april_edito_site

Έχουμε αντιληφθεί ότι όλα είναι smart?

Το σπίτι μας αλλάζει χωρίς να το συνειδητοποιούμε, δεδομένου ότι η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μπορούμε και ελέγχουμε με τη χρήση του computer ή των smartphones, τις ηλεκτρικές μας συσκευές, το φως, την ασφάλεια του σπιτιού μας και αυτό αποτελεί μία παγιωμένη πραγματικότητα. Το αυτοκίνητό μας «λέει» πότε να στρίψουμε και σε λίγο καιρό θα στρίβει από μόνο του. Μπορούμε να βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη και να βλέπουμε μέσω της οθόνης του κινητού μας την κρεβατοκάμαρά μας στην Αθήνα.

Ο καινούριος αναλυτής στο Ιατρείο Ποιότητας ζωής με μόλις 4 pads και με μία σύνδεση στον υπολογιστή μας αποκαλύπτει σχεδόν τα πάντα:
Πόσο κολλαγόνο έχουμε, πόση οξυγόνωση έχουν τα κύτταρα, τι μεταβολισμό έχει το κάθε όργανο κλπ.
Τουλάχιστον 6 σελίδες αναλυτικών στοιχείων θα μας οδηγήσουν στην θεραπεία που χρειαζόμαστε…

Τι να πω στη συμπαθέστατη κυρία που μου τηλεφωνεί και ζητά να κλείσει ραντεβού για μία συνεδρία botox;
Ότι η τεχνολογία την έχει προσπεράσει; Αγαπητή μου κυρία, οι νέες λύσεις του 21ο αιώνα θα σας εκπλήξουν ευχάριστα, αρκεί να τολμήσετε να τις γνωρίσετε.
Και εγώ, είμαι πλέον κατά 25 χρόνια μεγαλύτερος από τότε που εξηγούσα τι είναι η μέθοδος της  Μεσοθεραπείας.

Καλό μήνα!

ΥΓ. Το editorial αυτού του μήνα, θα μπορούσε να είναι η κεντρική ιδέα του Διεθνούς Συνεδρίου Αισθητικής Ιατρικής στη Μπολόνια, όπου συμμετείχα και ως ομιλητής.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

 

Μάρτιος 2017

 Μάρτιος, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Ασφαλώς, στο χώρο του Ιατρείου Ποιότητας Ζωής, δεν υπάρχουν περιθώρια κοινωνικών, ιστορικών και πολιτικών αναλύσεων. Υπάρχει όμως μια κεντρική φιλοσοφία που διέπει κάθε επιλογή μας: αυτή που προάγει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της επιστήμης και της ζωής.

Ως εκ τούτου, η φιλοσοφία μας, επικεντρώνεται στη φυσιολογική λειτουργικότητα του οργανισμού, η οποία στις σημερινές συνθήκες βάλλεται περισσότερο από ποτέ. Αρκεί να σκεφτούμε τρεις μόνο από το σύνολο των παραγόντων που την πλήττουν: διατροφή – ατμοσφαιρική ρύπανση – στρες.

Η επιστημονική μας απάντηση και στόχευση στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του οργανισμού, δε χαρίζει μοναχά αντιγήρανση και υγεία, αλλά και μία αισθητική εμφάνιση που αναδεικνύει την προσωπική ομορφιά της κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Αυτή είναι η προσφορά μας στη γυναίκα – υγιή οργανισμό – άνθρωπο. Αυτό είναι το δώρο του Ιατρείου Ποιότητας Ζωής για την Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζουμε τυπικά, στις 8 Μαρτίου, αλλά και για κάθε μέρα, ως οφείλουμε, να γιορτάζουμε ουσιαστικά.

Καλό μήνα!

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Φεβρουάριος 2017

Πέρασε ήδη ένας μήνας από τότε που καλωσορίσαμε τον καινούριο χρόνο, με επαίνους προς τον καλλιτέχνη φωτογράφο Peter Lindberg, για την επιλογή του να απαθανατίσει μέσω της τέχνης του την πραγματική ομορφιά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι: «Επιτέλους το 2017, πέφτουν οι μάσκες».

Ο μήνας Φεβρουάριος είναι η εξαίρεση που θα επιβεβαιώσει τον κανόνα, καθώς είναι ο ιδανικότερος μήνας για τις ιατρικές μάσκες. Παρ’ όλο που έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια, θυμάμαι τον καθηγητή μου στο μάθημα της Αισθητικής Ιατρικής που έλεγε πως οι Βενετσιάνες – μοναδικές από άποψη αισθητικής και μεταμφιέσεων – τη μόνη εποχή που του επέτρεπαν, χωρίς παράπονα, να εφαρμόζει τις θεραπείες εκείνες και τα peeling που άφηναν ερεθισμούς στο δέρμα, ήταν τις ημέρες του Καρναβαλιού, καθώς κάλυπταν το πρόσωπό τους πίσω από τις περίτεχνες.. maschere.

Άλλες εποχές, ίδια ήθη και έθιμα! Εγώ απλά θα έλεγα: άλλες μάσκες!

Καλό μήνα!

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens

Ιανουάριος 2017

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που συνηθίζουμε οι περισσότεροι να προγραμματίζουμε στόχους και γιατί όχι, να ονειρευόμαστε επιθυμίες.

Για εμένα, ο εργασιακός μου στόχος για το 2017, δε θα μπορούσε να είναι άλλος από την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στις φυσικές θεραπείες που εφαρμόζω στο Ιατρείο Ποιότητας ζωής. Μία ιατρική διαδρομή, που ξεκίνησε απελπιστικά μοναχικά πριν από είκοσι περίπου χρόνια, η παρέα της οποίας σήμερα έχει πλέον μεγαλώσει.

Η θηλυκότητα των stars του Hollywood, παρουσιάζεται γεμάτη φυσικότητα χωρίς μακιγιάζ ή photoshop στο ημερολόγιο της Pirelli για το 2017 από τον πλέον διάσημο φωτογράφο Peter Lindberg. Όπως ο ίδιος αναφέρει, στόχος του είναι να βοηθήσει τη γυναίκα να απελευθερωθεί από την επιδίωξή της για την αιώνια νεότητα και τελειότητα, κάτι που είναι όμως άκρως αντιφατικό με τη γυναικεία φύση.

Έχουμε περάσει πλέον σε μία εποχή που δεν έχουμε ανάγκη να κρυβόμαστε. Ο καθένας μας έχει τη δική του ομορφιά και αυτό είναι το πιο ωραίο. Το ζητούμενο είναι το πώς θα ενισχύσουμε στην εξωτερική μας εμφάνιση και στον εσωτερικό μας κόσμο.

Επιτέλους, το 2017 πέφτουν οι μάσκες!

Καλή και όμορφη χρονιά!

Δρ. Σοφοκλής Χατζημωυσής

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens