Αισθητική Ιατρική

Τι είναι η αισθητική ιατρική; Η αισθητική ιατρική περιλαμβάνει το σύνολο των μη χειρουργικών θεραπειών προσώπου και σώματος που σκοπό έχουν τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης. Η προσέγγιση της με φυσικές θεραπείες, έχει ως σκοπό τα αισθητικά αποτελέσματα να είναι προϊόν ενίσχυσης των λειτουργικών μηχανισμών του οργανισμού.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση ελάχιστης ποσότητας βιολογικών ουσιών, που επιτρέπουν την επανεκκίνηση εκείνων των διεργασιών, που εκφυλίζονται με το πέρασμα του χρόνου (γήρας). Η ολιστική της προσέγγιση περιλαμβάνει την απομάκρυνση τοξικών ουσιών και γερασμένων μορίων αλλά και την ενίσχυση άλλων οργάνων και συστημάτων που βοηθούν στο ωραίο τελικό αποτέλεσμα.

Ποιά εποχή πρέπει να ξεκινήσουν οι γυναίκες μια αισθητική παρέμβαση για να διορθώσουν ορισμένα μέρη του σώματος τους; Σοβαρό ρόλο στην απόφαση αυτή παίζει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κυρίως για τα μεσογειακά κλίματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύονται δια ροπάλου τέτοιου είδους παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Η αισθητική ιατρική είναι ο κλάδος της ιατρικής επιστήμης που περικλείει θεματολογία από όλες τις ιατρικές ειδικότητες ή αν θέλουμε να το διατυπώσουμε διαφορετικά εμπεριέχεται στο κεφάλαιο της γενικής ιατρικής που αφορά στην ποιότητα ζωής. Στο σύνολο της θεματολογίας της αισθητικής ιατρικής, πέραν της εξωτερικής εμφάνισης αυτής καθ’ αυτής, περιλαμβάνονται ενότητες όπως η κοινωνική ιατρική, η πρόληψη των παθήσεων, η αποκατάσταση γενικότερα, η ψυχοσωματική ισορροπία κ.α.
Από αυτά καταλαβαίνουμε ότι ο κλάδος αυτός δε θα μπορούσε να αντιμετωπίζει διαφορετικά τους ενδιαφερόμενους παρά μόνο μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης.

Οι φυσικές θεραπευτικές μέθοδοι αποτελούν τη θεμελιακή φιλοσοφία στο Ιατρείο Ποιότητας Ζωής. Η θεώρηση ότι μέσω αυτών ενισχύονται οι βιολογικές λειτουργίες των οργάνων που βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, ενώ δε διαταράσσεται η ομοιόσταση του οργανισμού, γίνεται ιατρική πράξη μέσω μιας εξατομικευμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης χορήγησης βιολογικών ουσιών σε τοπικό επίπεδο, με τη θεραπευτική / διατροφική προσέγγιση με την αποτοξινωτική προσέγγιση κ.λπ., αποκλείοντας τοξικές ή γηραντικές κατά βάση αισθητικές θεραπείες.

Η εξατομικευμένη ολιστική και βιολογική προσέγγιση επιτρέπει τις θεραπείες σε όλο το ηλικιακό φάσμα από την εφηβεία και μετά. Συγκεκριμένα, απευθύνεται:

  • στη συμβουλευτική και διατροφική αγωγή στην περίοδο της εφηβείας
  • στην ήπια βιολογική προσέγγιση στη δεκαετία των είκοσι
  • στην οργανωμένη θεραπευτική προσέγγιση των τριάντα μέχρι την προεμμηνοπαυσιακή περίοδο
  • στην αισθητική αποκατάσταση μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό
  • στη δύσκολη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο
  • στην Τρίτη ηλικία

Η συμβουλευτική διατροφική αγωγή προσβλέπει στη μακροζωία και στην ποιότητα ζωής και την αντίσταση στην εκφύλιση από το πέρασμα του χρόνου όλων των συστημάτων του οργανισμού.

Παρόλο που στη χώρα μας ο επιστημονικός αυτός κλάδος περιορίζεται συχνά στην αισθητική δερματολογία και την πλαστική χειρουργική, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι η αισθητική ιατρική και κυρίως η βιολογική αισθητική ιατρική αφορά εξ΄ ανάγκης όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Ο λόγος είναι ότι αυτά λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, παρεμβαίνοντας άμεσα ή έμμεσα το ένα στο άλλο.

Η γήρανση του δερματικού ιστού, λόγου χάριν, είναι σε άμεση συνάρτηση με διατροφικούς και ενδοκρινολογικούς παράγοντες ενώ η ψυχική συνιστώσα επηρεάζει και επηρεάζεται από αυτούς. Το κυκλοφορικό σύστημα επίσης και ιδιαίτερα το μικροκυκλοφορικό πλέγμα είναι σε πλήρη αντιστοιχία με την ποιότητα όχι μόνο του δερματικού ιστού αλλά και γενικότερα της ευεξίας.

Οι επιστήμες της κλιματολογίας και της υδρολογίας έρχονται με τη σειρά τους να προσφέρουν πολλά στην ποιότητα της ζωής μας αφού το κλιματολογικό περιβάλλον και το νερό επηρεάζουν όλα τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού. Από την γνώση άλλωστε των ευεργετικών ιδιοτήτων των ιαματικών πηγών στην αρχαιότητα φθάσαμε στα “spa” της εποχής μας.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αυτός ο σύγχρονος κλάδος της ιατρικής επιστήμης είναι ο μοναδικός που έχει στόχο να προσφέρει στον άνθρωπο σε τέτοιον βαθμό, πέραν της καλής υγείας, τη ψυχοσωματική ευεξία και την μακροζωία σε μια κοινωνία με αυξανόμενες ανάγκες και νέα πρότυπα.