Καλή Χρονιά, καλή Νέα Εποχή

Αναγεννητική Αισθητική Ιατρική

Νέα χρονιά, νέα εποχή. Όταν ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, ένας έμπειρος συνάδελφος μου σύστησε να φροντίζω να απέχω για τουλάχιστον δέκα ημέρες από την εργασία μου στο τέλος του χρόνου, γύρω από τις περιόδους των γιορτών και φυσικά, το καλοκαιρι περισσότερο. Προς τι η συμβουλή, τον ρώτησα. Η απαντησή του ήταν πως καθώς η πολύωρη απασχόληση στο Ιατρείο θα με απομονώσει από τον έξω κόσμο, οι διακοπές θα ήταν επιβεβλημένες στο πρόγραμμά μου. Πρόσθεσε δε, πως η Ιπποκρατική Ιατρική απαιτεί όχι μόνο γνώση και ενημέρωση, αλλά καθαρό μυαλό και χρόνο για φιλοσοφική διάθεση, πολύ δε περισσότερο στη δική μου εξειδίκευση που είναι τόσο δημιουργική, όσο και προϊόν έμπνευσης.

Μου φάνηκε τόσο περίεργο, ας έχω δουλειά, σκέφτηκα ως κλασικός εργασιομανής, και βλέπουμε για τις διακοπές. Ευτυχώς, ακολούθησα τη συμβουλή του, που έμελε να γίνει θεμελιώδης λίθος για ό,τι δημιούργησα. Περπατώντας στους δρόμους ή πίνοντας ένα καφέ, παρατηρώ τις κυρίες με την.. επαγγελματική διαστροφή που με διακρίνει εδώ και χρόνια.
Στο τέλος του 2018, βλέπω πρόσωπα παραμελημένα, σχεδόν σε κατάρρευση από το χρόνο και πολλά, δυστυχώς παραμορφωμένα. Όχι από το χρόνο. Το ερώτημα στις συζητήσεις επαναλαμβάνεται: Ευθύνονται οι κυρίες για όσα ζητούν όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους ή οι γιατροί που τα επιχειρούν; Θα απαντήσω παραφράζοντας το σλόγκαν της προεδρικής καμπάνιας του Bill Clinton: “Είναι η μέθοδος ηλίθια.”

Το 1995, προσπαθούσα να εξηγήσω στους συναδέλφους μου τι ακριβώς είναι η Aισθητική Ιατρική και την αλλαγή που αυτή θα έφερνε στις αισθητικές ιατρικές πράξεις. Σημερα τολμώ να γράψω πως η Αισθητική Ιατρική είναι το παρελθόν, η Αναγεννητική Αισθητική Ιατρική έχει πάρει τη θέση της.

Καλή χρονιά και Καλή Νέα Εποχή.
Ασφαλώς με φυσικότητα.

Dr. Σοφοκλής Χατζημωυσής
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens