Ιούνιος 2017

O ζωγράφος Stellario Baccellieri

Είναι μία συνήθεια 25 χρόνων, όταν βρίσκομαι στη Ρώμη για επαγγελματικούς λόγους, να επισκέπτομαι το café Greco για έναν espresso. Άλλωστε η Piazza di Spagna είναι το αγαπημένο μου μέρος για απογευματινό περίπατο, από τότε που την επισκέφθηκα για πρώτη φορά, το 1981. Έτσι, και προ ολίγων ημερών βρέθηκα στην «αιώνια πόλη» για το Συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής, ένα από τα πιο φημισμένα συνέδρια παγκοσμίως, που «εκπέμπει» την αισθητική ιατρική του Made in Italy.

Πίνω τον καφέ μου στο αγαπημένο μου στέκι – που φέτος γιορτάζει τα 250 χρόνια λειτουργίας του – και χαίρομαι να βλέπω τον παραδοσιακό ζωγράφο του café που δεσπόζει στο περιβάλλον. Με βλέπει που τον παρατηρώ και με ρωτά από πού είμαι. ‘Οταν του απαντώ, εκείνος χαμογελάει και τα μάτια του γεμίζουν φως. Ξέρεις, μου λέει, εγώ έγινα γνωστός και δούλεψα χάριν της Ελλάδος. Ήταν το 1979, που απέναντί μου σε αυτό το café καθόταν μία κυρία, που ακτινοβολούσε κάτι μοναδικό που με συνεπήρε και τη ζωγράφισα. Όταν πήγα να της δείξω το έργο μου, έπεσαν πάνω μου οι paparazzi και άρχισαν να με φωτογραφίζουν μανιωδώς. Την επόμενη μέρα, όλες οι ιταλικές εφημερίδες και τα περιοδικά είχαν μία φωτογραφία με εμένα και τη Μελίνα Μερκούρη, να της χαρίζω το πορτραίτο της. Από τότε όλοι θέλουν ένα δικό μου έργο, και έτσι από τότε, δεν έχω σταματήσει να ζωγραφίζω εδώ. Ξέρεις Δόκτωρ, η Μελίνα ακτινοβολούσε κάτι μοναδικό, ήταν εκθαμβωτική, είχε τη δική της μοναδική ομορφιά και αυτό προσπάθησα να απαθανατίσω.

Αυτό είναι που επιμένω και εγώ να αναδεικνύω μέσα από τη δουλειά μου, του απάντησα, γιατί όλοι κρύβουμε τη δική μας ομορφιά αρκεί να βρούμε τον τρόπο να την βγάλουμε προς τα έξω. Τον ευχαρίστησα για την όμορφή συζήτησή μας και δώσαμε ραντεβού για την επόμενη επίσκεψη μου στη Ρώμη.

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens