Μάϊος 2018

Μάιος. Ο μήνας των λουλουδιών, των χρωμάτων, της φύσης και της ομορφιάς. Ο μήνας της απελευθέρωσης από τους κλειστούς χώρους και τα ζεστά ρούχα. Σίγουρα αν πρέπει σε ένα μηνιαίο editorial ιστοσελίδας που να αφορά στην ποιότητα ζωής να εστιάσουμε σε κάτι αυτό το μήνα, τότε δε μπορεί να είναι άλλο από αυτό που μη επιστημονικά και στη γλώσσα αργκό ονομάζουμε «κυτταρίτιδα».

Η κυτταρίτιδα είναι πρώτα από όλα ένα κοινωνικό πρόβλημα, εξετάζοντάς το από τη σκοπιά που το αξιολογεί συνήθως η γυναίκα. Ασφαλώς και αφορά σε ένα μείζον κεφάλαιο αισθητικής αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που τα οζίδια προκαλούν πόνο (πχ στην κυτταρίτιδα 4ου σταδίου) ή που τα πόδια πρήζονται και οι γυναίκες τα αισθάνονται βαριά.

Όπως συνέβαινε κάποτε με τους νερόμυλους, που ο κάθε ιδιοκτήτης προσπαθούσε να τραβήξει το νερό προς το δικό του νερόμυλο, έτσι και σήμερα, ο γυμναστής, ο διαιτολόγος και ο επαγγελματίας κάθε ειδικότητας, προσπαθεί από τη μεριά του να την αντιμετωπίσει…

Επειδή όμως εδώ είμαστε στο λουλουδένιο editorial της Πρωτομαγιάς, ας παραμείνουμε σε κάτι, που πριν από 20 χρόνια έγραψα σε κάποιο από τα άρθρα μου: «Η κυτταρίτιδα είναι μία δυσλειτουργία πολλαπλής αιτιολογίας που μπορούμε να τη διαχωρίσουμε σε 4 τύπους και σε 4 στάδια και έτσι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε εξατομικευμένα και ολιστικά με ιατρικές φυσικές θεραπείες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μάϊος θα μας γεμίσει αισιοδοξία και το καλοκαίρι θα έχουμε απαλλαγεί από αυτό το πρόβλημα!

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care, 
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens