Μονοφαγία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΤ «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ»

Όταν η ζυγαριά στρέφεται εναντίον μας και γίνεται ο χειρότερος εχθρός, τότε, σχεδόν όλοι, επιστρατεύουμε τις πιο εξαντλητικές δίαιτες προκειμένου να αποτινάξουμε τα περιττά κιλά. Η μονοφαγία είναι μια αρκετά διαδεδομένη μορφή δίαιτας, είναι όμως η λύση που ψάχνουμε; Ο γενικός ιατρός, Σοφοκλής Χατζημωϋσής, επισημαίνει ότι η μονοφαγία μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για τον οργανισμό μας κι’ αυτό γιατί δεν υπάρχει μία μόνο τροφή που να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

Το πιο κλασικό παράδειγμα μονοφαγίας είναι η κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών. Όσο αθώα κι’ αν είναι αυτά τα προϊόντα όμως, όταν τα καταναλώνουμε κατ’ αποκλειστικότητα ουσιαστικά αποδυναμώνουν τον οργανισμό. Από μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φρούτα και λαχανικά θα χάσουμε μεν κιλά, όμως αυτά δε θα είναι λίπος αλλά μυϊκή μάζα. Αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά αποδυναμώνουμε τον οργανισμό μας με τέτοιου είδους δίαιτες.

Απ’ την άλλη, η κρεατοφαγία αν και αυξάνει το μεταβολισμό μας, τις καύσεις δηλαδή του σώματος, εντούτοις οδηγεί σε παθολογικές καταστάσεις. Τι σημαίνει αυτό; «Σημαίνει πως με την κρεατοφαγία στερούμε απ’ τον οργανισμό μας βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, πράγμα που μας οδηγεί σε αξιέξοδο», μας είπε ο κ. Χατζημωϋσής.

Όλες οι μονοφαγικές δίαιτες, σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή ακριβώς είναι μονότονες, οδηγούν σε υπερφαγικές και βουλιμικές τάσεις, με ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Απ’ την άλλη η μανία μας να πέσει ο δείκτης της ζυγαριάς στο τέλος μας οδηγεί σε αδιέξοδο.