Νηστεία και Μείωση Βάρους: Δυσκολίες και η Νέα Επιστημονική Προσέγγιση

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η νηστεία στην Oρθόδοξη πίστη αποτελούσε ανέκαθεν μία περίοδο διατροφικής αποχής και αποτοξίνωσης και όχι μόνο. Εδώ και αρκετά χρόνια, η αποτοξίνωση αυτή συγχέεται από πολλούς ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, με τη διαδικασία απώλειας βάρους.  Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται για όποιον το επιχειρεί, όπως μας εξηγεί ο ιατρός Σοφοκλής Χατζημωυσής.

Ο αποκλεισμός τροφών υψηλής βιολογικής αξίας όπως το κόκκινο κρέας, το αυγό, τα πουλερικά και το ψάρι αυξάνουν το αίσθημα της πείνας ενώ σε μία υποθερμιδική διατροφή αρκετών ημερών μειώνουν τη μυϊκή μάζα και, κατά συνέπεια, το βασικό μεταβολισμό.

Αποτελέσματα αυτού του διατροφικού περιορισμού είναι ναι μεν η ελάττωση του βάρους αλλά όχι αποκλειστικά αυτού που αφορά στη λιπώδη μάζα, με συνέπεια την απότομη αύξηση του βάρους μετά τη διακοπή της νηστείας και την επαναφορά του φυσιολογικού διαιτολογίου.  Ταυτοχρόνως, είναι πολύ συχνή η εμφάνιση πρηξίματος τόσο στην κοιλιακή χώρα όσο και στα κάτω άκρα λόγω της μειωμένης πρόσληψης πρωτεϊνών, ενώ ο «παθών» διακατέχεται από ισχνό έως και ισχυρό αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης, όπως υποστηρίζει ο Δρ. Χατζημωυσής.

Έτσι, ενώ μία ισορροπημένη διαιτητική προσέγγιση την περίοδο της νηστείας έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο, μία νηστήσιμη, άκρως αυστηρή δίαιτα οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις έως αποτυχημένη προσπάθεια μείωσης του υπερβάλλοντος βάρους.

Ο ιατρός Σοφοκλής Χατζημωυσής, για περισσότερο από μία δεκαετία, προτείνει ένα επαναστατικό επιστημονικό πρόγραμμα διατροφής που συνδυάζει ομαλά την περίοδο της νηστείας με τη μείωση λιπώδους μάζας.  Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει το διαιτητικό κενό των ζωικών πρωτεϊνών με συστατικά αυτών όπως είναι τα απαραίτητα αμινοξέα αποκλειστικά φυτικής προέλευσης και σε συγκεκριμένες εξατομικευμένες αναλογίες.  Με τη μέθοδο αυτή ο άνθρωπος μπορεί και προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, κατά την περίοδο της νηστείας, χωρίς να χάνει μυϊκή μάζα και χωρίς να εξαντλείται σωματικά.  Επιπρόσθετα, η φιλοσοφία της νηστείας παραμένει μιας και τα απαραίτητα αμινοξέα είναι φυτικής προέλευσης και άγευστα, όπως τονίζει ο ιατρός.

Η πρόταση του Δρ. Χατζημωυσή δεν απευθύνεται μόνο στους νέους ανθρώπους, αλλά και στους ανθρώπους περασμένης ηλικίας καθώς και τους ασθενείς, όπου η εξάντληση είναι πολύ μεγαλύτερη και όπου η δύναμη της πίστης παραμένει ισχυρή. Πρόκειται, δηλαδή, για κατηγορίες ανθρώπων που χρειάζονται πραγματική και ουσιαστική υποστήριξη.