Πόδια για Φίλημα! – Μεσοθεραπεία Vs. Κυτταρίτιδας και Τοπικού Λίπους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ VITRINE, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006

perfect_legsΤο καλοκαίρι έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα μας και πολλές γυναίκες προσπαθούν εσπευσμένα να βελτιώσουν την εικόνα τους πριν βγουν και πάλι στις παραλίες. Τα πόδια είναι τα σημεία του σώματος που τραβούν τα βλέμματα και κερδίζουν τις εντυπώσεις την εποχή αυτή. Η όψη της κυτταρίτιδας και του τοπικού λίπους, όμως, γίνεται συχνά ο λόγος να μην αφήνουμε τα πόδια μας σε κοινή θέα.

Η λύση υπάρχει: «Μεσοθεραπεία»! Ένα όπλο καταπολέμησης και απαλλαγής από την κυτταρίτιδα & το τοπικό πάχος αλλά και από χρόνιες αρθριτικές παθήσεις.

Τί είναι η Μεσοθεραπεία;

Είναι ένας τρόπος χορήγησης φαρμάκων ή φαρμακευτικών ουσιών ενδοδερμικά, σε πολύ μικρές ποσότητες, ώστε να δράσουν τοπικά.

Η Μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως στην Αισθητική Ιατρική για την κυτταρίτιδα, την τοπική λιποδιάλυση και αναζωογόνηση του δέρματος, αλλά και σε παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι οι αρθροπάθειες.

Η Μεσοθεραπεία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: χορηγούμε τη θεραπευτική ουσία εκεί ακριβώς που μας ενδιαφέρει. Άρα εκ των πραγμάτων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ μικρότερες ποσότητες φαρμακευτικών ουσιών σε σύγκριση με αυτές που θα χορηγούσαμε από το στόμα. Μια ουσία που χορηγείται από το στόμα διαλύεται σε όλα τα υγρά του οργανισμού που είναι περίπου το 70% του βάρους και μια ελάχιστη ποσότητα καταλήγει στο συγκεκριμένο σημείο του οργανισμού που μας ενδιαφέρει. Εάν αυτή η ελάχιστη ποσότητα χορηγηθεί ακριβώς σε εκείνο το σημείο που θέλουμε, π.χ. επιδερμίδα, θα αποφύγουμε όλες εκείνες τις παρενέργειες που θα προκαλούσε ένα φάρμακο που θα χορηγούνταν σε μεγάλες δοσολογίες από το στόμα ή παρεντερικά (δηλαδή ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά).

Τι είναι η κυτταρίτιδα; Γιατί η Μεσοθεραπεία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της;

Η Κυτταρίτιδα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αυξημένη συσσώρευση λιπιδίων και υγρών στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό, που δίνει αυτήν την εικόνα της «φλούδας πορτοκαλιού». Χτυπώντας το πρόβλημα «στην καρδιά του», χορηγώντας δηλαδή, τοπικά, ουσίες με την Μέθοδο της Μεσοθεραπείας, που βοηθούν στη διάσπαση του λίπους και στην απορρόφηση των υγρών, το δέρμα ανακτά τη φυσιολογική, λεία όψη του.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πάντοτε με την ίδια μορφή;

Έχουμε 4 διαφορετικούς τύπους Κυτταρίτιδας, αν και εγώ τους διαχωρίζω σε 5. Διακρίνεται στη «μαλακή», τη «σκληρή», τη «μικτή» και την «οιδηματική». Εγώ έρχομαι να προσθέσω και έναν πέμπτο τύπο Κυτταρίτιδας, εκείνον που οφείλεται στην κακή δίαιτα ή την κακή διατροφή.

Πιο αναλυτικά, ο κάθε τύπος Κυτταρίτιδας, μπορεί να διαβαθμιστεί σε τέσσερα στάδια. Το πρώτο και το δεύτερο στάδιο είναι ήπια και, συνήθως, δεν ενοχλούν ή δεν πρέπει να ενοχλούν τις γυναίκες. Στο τρίτο και τέταρτο στάδιο, οι γυναίκες συνήθως καταφεύγουν σε ειδικούς για να δώσουν λύση. Μέχρι το τρίτο στάδιο το πρόβλημα είναι κυρίως αισθητικό, ενώ στο τέταρτο στάδιο η κυτταρίτιδα έχει καταστεί πλέον παθολογικό πρόβλημα. Είναι επώδυνη για τη γυναίκα. Μπορεί δηλαδή να πονάει στο περπάτημα, όταν βάζει τις κάλτσες της, όταν την αγγίζουν ή όταν της κάνουν μασάζ. Αυτό συμβαίνει διότι στο δέρμα έχουν δημιουργηθεί όζοι. Επιπλέον σε αυτό το στάδιο συναντάμε πρησμένα κάτω άκρα, αίσθηση βάρους στα πόδια, παγωμένα κάτω άκρα, φλεβίτιδες και, γενικότερα, κούραση μετά από λίγη ορθοστασία ή περπάτημα.

Επομένως, διαφέρει και η θεραπεία;

Ναι. Ακολουθούμε μια διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση όσον αφορά στις ουσίες που χρησιμοποιούμε με τη Μεσοθεραπεία. Και διαφορετική πρόγνωση. Είναι πολύ πιο δύσκολο να λυθεί ένα πρόβλημα «μαλακής» Κυτταρίτιδας από το να θεραπεύσουμε μια «σκληρή» Κυτταρίτιδα. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα της «σκληρής» κυτταρίτιδας είναι σαφώς περισσότερο μακροχρόνιο. Πολύ πιο δύσκολα θα επανεμφανιστεί μια «σκληρή» από μια «μαλακή» κυτταρίτιδα, ακόμη κι αν πετύχαμε σημαντική βελτίωση.

Πως εμφανίζεται η κυτταρίτιδα;

Κατ’ αρχήν,  βρίσκεται στη φύση της γυναίκας. Επίσης εμφανίζεται στην γυναίκα από πολύ μικρή ή και βρεφική ηλικία, ενώ τη συναντάμε σε έξαρση, όταν έχουμε διαφοροποίηση των ορμονικών ισορροπιών, (π.χ. από την παιδική στην εφηβική ηλικία, όταν έχουμε διαταραχές κύκλου, λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων κ.λπ.). Όταν υπάρχουν γενικής φύσης ορμονικές ανισορροπίες, γυναικολογικού τύπου, έχουμε αύξηση ή και μείωση της Κυτταρίτιδας, ενδεικτικό της σημασίας του ορμονικού παράγοντα. Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το στρες και τα προβλήματα κυκλοφορικού.

Πόσος χρόνος απαιτείται για ένα καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα;

Κάνοντας μια συνεδρία την εβδομάδα, αρκούν 3 εβδομάδες για μια αισθητική βελτίωση του προβλήματος. Στη συνέχεια απαιτούνται 4 έως 8 συνεδρίες για άριστο αποτέλεσμα.

Πόση ώρα διαρκεί η συνεδρία;

Περίπου 30 λεπτά.

Υπάρχουν αντενδείξεις ή παρενέργειες;

Όχι, καμία! Ιδίως όταν ο Γιατρός χρησιμοποιεί φυσικές ουσίες, όπως Βιταμίνες, Μέταλλα, Ιχνοστοιχεία και Αμινοξέα, σε πολύ μικρές δοσολογίες. Πρόκειται, δηλαδή, για Φυσικές – Ιατρικές Θεραπείες.

Τι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα στην εφηβεία;

Πρώτα απ’ όλα, τη διατήρηση του βάρους της, σωστή, εξατομικευμένη διατροφή, σε σωστές αναλογίες πρωτεϊνών, υδατανθράκων κ.λπ., ποιοτική διατροφή, πολύ λίγες κατεργασμένες και ζαχαρώδεις τροφές και φυσικά σωματική άσκηση.

Στην ηλικία των 15 ετών, θα ήταν απαραίτητο να επισκεφθεί κανείς Διαιτολόγο ή Παθολόγο;

Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο απαραίτητο σε αυτήν την ηλικία, διότι τότε χτίζεται ο οργανισμός. Και επειδή χτίζεται μέσω διατροφής, είναι η σωστή ηλικία για να απευθυνθεί κάποιος σε ένα Γιατρό που θα τον παρακολουθήσει. Αφού κάνει μια σωστή Ανάλυση Σύστασης Σώματος, που θα περιλαμβάνει μέτρηση Μυϊκής Μάζας, Λίπους, Υγρών και Μεταβολισμού, θα καταλήξει σ’ ένα διατροφικό σχήμα που θα βασίζεται στη σωστή ποσότητα πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων, και στην ποιότητα των συγκεκριμένων στοιχείων, ώστε η καθημερινή θρέψη να είναι ισορροπημένη και σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες και τη σωματική δραστηριότητα που απαιτεί διαφορετική διατροφική υποστήριξη.

Πως κατορθώνετε να μειώσετε το τοπικό λίπος;

Ενεργοποιώντας το μεταβολισμό τοπικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί πολλές φορές οι γυναίκες τυχαίνει να έχουν φυσιολογικό βάρος και καλό μεταβολισμό, αλλά αντιαισθητική συσσώρευση λίπους, τα λεγόμενα «ψωμάκια».

Τι σημαίνει «ενεργοποίηση του μεταβολισμού τοπικά»;

Συσσώρευση του λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι οι γλουτοί και τα κάτω άκρα στις γυναίκες. Σχετική χαρακτηριστική φράση «η γυναίκα αχλάδι». Η συγκέντρωση του ενδοκοιλιακού λίπους στον άνδρα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Εκεί ο άνθρωπος αποταμιεύει λίπος για να το αξιοποιήσει όταν συντρέχει λόγος, όταν δηλαδή πεινάσει και δεν μπορεί να φάει. Γι’ αυτόν το λόγο, το να απομακρύνει κάποιος το λίπος αυτό μόνο μέσα από δίαιτα ή οποιονδήποτε άλλο διατροφικό τρόπο, είναι δύσκολο. Η τοπική αποθήκευση λίπους είναι μια φυσική λειτουργία του οργανισμού. Χορηγώντας ουσίες, και μάλιστα φυσικές, εκεί που υπάρχει «πρόβλημα», έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε περισσότερο τις καύσεις τοπικά. Σε συνδυασμό μάλιστα με μια σωστή διατροφή, σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τοπικά το μεταβολισμό.

Παίζει σημαντικό ρόλο η εξατομίκευση της δίαιτας;

Καθοριστικό. Όσο καλή τοπική θεραπεία κι αν κάνουμε για να λιώσει το λίπος, αν δεν συνοδευτεί από μια εξειδικευμένη και εξατομικευμένη διατροφή, αργά ή γρήγορα, το λίπος θα επανεμφανιστεί και θα ξαναπαχύνουμε τοπικά. Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν λιώσει το λίπος τοπικά, αυτά τα λιπίδια περνούν στο αίμα και έπειτα σε όλο τον οργανισμό. Εάν λοιπόν η θεραπεία δεν συνοδευτεί από μια σωστή διατροφή, αυτά τα λιπίδια θα μεταφερθούν και θα αποθηκευτούν αλλού στον οργανισμό ή θα ξαναγυρίσουν στο αρχικό σημείο.

Πόσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία;

Από 4 έως 12 εβδομάδες. Να σημειώσουμε, όμως, ότι υπάρχουν γυναίκες που επιθυμούν να γίνεται μια αναμνηστική θεραπεία περίπου μια φορά στους 2 μήνες, ώστε να μην επανέλθει η κυτταρίτιδα. Αλλά κι εκείνες που εγκαταλείπουν τον εαυτό τους, με κακή διατροφή και καθιστική ζωή. Επομένως, σιγά-σιγά επανέρχεται η Κυτταρίτιδα στα επίπεδα που ήταν πριν.

Ποια είναι η διαφορά της Μεσοθεραπείας από τη Λιποαναρρόφηση;

Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Κατ’ αρχήν, η Λιποαναρρόφηση δεν σχετίζεται με την Κυτταρίτιδα. Με τη Λιποαναρρόφηση αφαιρείς, ουσιαστικά, τμήματα λίπους. Από εκεί και έπειτα, όλα έχουν τα όρια τους. Με τη Μεσοθεραπεία και τη σωστή διατροφή μπορούμε άφοβα και χωρίς καμιά παρενέργεια να λιώσουμε ένα ικανό κομμάτι λίπους και να το διατηρήσουμε. Βέβαια, όταν ο όγκος του λίπους είναι τεράστιος, δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί με τοπική λιποδιάλυση -δεδομένου ότι η περιφέρεια μειώνεται 4-15 εκατοστά – και τότε η γυναίκα πρέπει να καταφύγει στη Μέθοδο της Λιποαναρρόφησης.

Τι θα συμβουλεύατε μια κοπέλα που σας ζητά να τη βοηθήσετε να χάσει τοπικό λίπος;

Αρχικά, είναι σημαντικό να γίνουν ορισμένες μετρήσεις. Από εκεί και πέρα, η ίδια η ασθενής θα αποφασίσει και θα επιλέξει τη Μέθοδο. Δηλαδή, αν έχει μια περιφέρεια η οποία θα πρέπει να μειωθεί κατά 20 εκατοστά, κι εγώ της την μειώσω κατά 10 εκατοστά, μπορεί να της αρκεί. Αλλά είμαι υποχρεωμένος να της πω ότι ο τεράστιος όγκος λίπους είναι αδύνατον να μειωθεί 100% με τη Μεσοθεραπεία. Αν απαιτείται αποτέλεσμα που η τοπική λιποδιάλυση δεν μπορεί να δώσει, τότε μόνο μια χειρουργική μέθοδος μπορεί να βοηθήσει.