Δίαιτα Express.. Ναι, αλλά πώς;
Οι δίαιτες express κατηγορούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια από τους επιστήμονες τόσο για την επικινδυνότητα τους στον οργανισμό όσο και για τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Η γυναικεία επιθυμία για καλλίγραμμη εμφάνιση, όμως, εξακολουθεί να δίνει επίμονα τη μάχη της κατά της ανθρώπινης οργανικής φύσης που αντιστέκεται σθεναρά στη γρήγορη μείωση του βάρους της. Έτσι, όλο και συχνότερα καταφεύγουμε σε κάθε εξαντλητικό τρόπο για την εξασφάλιση ενός καλλίγραμμου και ωραίου σώματος.
Είναι, όμως, αυτός ο σωστός τρόπος;
Αναζητήσαμε απαντήσεις από τον ιατρό κ. Σοφοκλή Χατζημωυσή, ερευνητή στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, συνεργάτη της American Nutricion Clinic και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Βιολογικής Διατροφής, ο οποίος μας εξήγησε πως μια τέτοια μάχη μπορεί να κερδιθεί ακολουθώντας μια συγκεκριμένη και εξατομικευμένη στρατηγική.
Διαφορετικά, είναι σίγουρα χαμένη μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα αλλά τις περισσότερες φορές και βραχυπρόθεσμα. Και αυτό διότι μια αυστηρή μη ελεγχόμενη και μη εξατομικευμένη διαιτητική αγωγή πολύ χαμηλών θερμίδων επιφέρει πτώση του μεταβολισμού , δηλαδή μια ελάττωση στις καύσεις με αδυναμία του οργανισμού να λιώσει το λίπος του με επάρκεια.
Ακόμα και στις περιπτώσεις, όπου η ζυγαριά θα δείξει λιγότερα κιλά, αυτό θα οφείλεται σε πρόσκαιρη μείωση του γλυκογόνου, των υγρών και της μυϊκής μάζας. Τα συνήθη συμπτώματα είναι: η ζάλη, η αδυναμία, η αφυδάτωση, οι κράμπες, η εξάντληση, τα λιποθυμικά επεισόδια, όπως επίσης και η ανησυχία, η έλλειψη συγκέντρωσης, ο κακός ύπνος και οι διαταραχές του συναισθήματος.
Πράγματι, η ανεπαρκής πρόσληψη υδατανθράκων επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ η μείωση πρόσληψης των πρωτεϊνών επιφέρει γενικότερη αδυναμία, αφού ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα αμινοξέα που τις συνθέτουν τόσο για να συντηρεί το μυοσκελετικό του σύστημα όσο και για την ορμονική ισορροπία και την κινητικότητα του.
Μόλις η ψυχοσωματική εξάντληση επικρατήσει, ο δοκιμαζόμενος οργανισμός, από μια τέτοια φτωχή διατροφή, αναζητά να φάει κάτι παραπάνω με μεγαλύτερη τάση, όμως, να αποθηκεύσει λίπος!
Ίσως πολλοί αναρωτιούνται, αν είναι δυνατόν ακόμα και τώρα, στη μέση του καλοκαιριού να υπάρχει ελπίδα για την απώλεια βάρους.
Ο κ. Χατζημωυσής απαντά: «Ναι, υπό προϋποθέσεις. Δοκιμασμένα, αυστηρά, διαιτητικά πρότυπα έχουν εφαρμοστεί και σε βαρέως πάσχοντες και σε υγιείς με επιτυχία και με ασφαλή αποτελέσματα και στις δύο περιπτώσεις. Οι προϋποθέσεις είναι ο εργαστηριακός έλεγχος πριν και κατά τη διάρκεια της διατροφικής αγωγής – τρεις έλεγχοι σε διάστημα 20 ημερών – και εξατομικευμένες δοσολογίες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών. Μια συγκεκριμένη εξατομικευμένη αγωγή μπορεί να μειώσει το αποθηκευμένο λίπος ως και 8% σε ένα μήνα, χωρίς εξάντληση του οργανισμού, διατηρώντας σταθερή τη μυϊκή του μάζα και χορηγώντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά σε εξατομικευμένες δοσολογίες.
Επιπλέον, η όλη λιποδιαλυτική διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί χορηγώντας στο λιπώδη ιστό, τοπικά, φυσικούς λιποδιαλύτες, όπως ένζυμα και αμινοξέα με τη μέθοδο της Μεσοθεραπείας».