Κυτταρίτιδα: η γνωστή άγνωστη
Κάθε καλοκαίρι η κυτταρίτιδα αναδεικνύεται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αισθητικής των γυναικών.. Και φυσικά δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η γυναικεία φύση και ιδιαίτερα τα γυναικεία άκρα εμφανίζουν σχεδόν πάντα αυτήν την εικόνα.
ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
Ο όρος κυτταρίτιδα πρωτοακούστηκε στη Γαλλία το 1920 από τους Alquin και Pavot. Από τότε φτάσαμε στο 1976 όπου ο Reinharer περιέγραψε το φαινόμενο ως μία ενδοκρινομεταβολική παθολογία και λίγο αργότερα οι Binazzi και Curri περιέγραψαν ακριβώς το πρόβλημα ως παθολογία που παρουσίαζε οίδημα, ίνωση και σκλήρυνση. Σήμερα, έχοντας γνώση για το τι συμβαίνει ιστολογικά μπορούμε να αρχίζουμε να την ονομάζουμε επιστημονικά εξελιγκτικό ινοοίδημα της γυναίκας – female evolutive fibroedema – αποφεύγοντας τη σύγχυση με τον ιατρικό όρο κυτταρίτιδα που πρόκειται για μία βακτηριακή λοίμωξη.
Η κυτταρίτιδα στην αισθητική είναι ένας κακώς χρησιμοποιούμενος «λαϊκός» όρος που θέλει να προσδιορίσει μία άσχημη αισθητικά εικόνα του δέρματος, συνήθως των άκρων, που συχνά στα έντυπα μέσα, αναφέρεται ως «φλούδα του πορτοκαλιού».
Όλοι διαπιστώνουμε, και πολύ περισσότερο οι γυναίκες που “ψάχνονται”, ότι αυτή η εικόνα δεν είναι ίδια από γυναίκα σε γυναίκα, καθώς και πολλές φορές και στην ίδια γυναίκα σε βάθος χρόνου. Φυσικά όλες αναρωτιούνται αν αυτό που έχουν είναι κυτταρίτιδα ή όχι, αν είναι πολλή ή λίγη, αν μπορεί να εξαλειφθεί ή όχι. Τα ψυχολογικά και οικονομικά κόστη είναι τεράστια! Από το κλειστό φως της κρεβατοκάμαρας ως την έγερση από την ξαπλώστρα της παραλίας και από τις καλλυντικές κρέμες του φαρμακείου ως τις πανάκριβες αισθητικές θεραπείες. Οι υποσχέσεις πολλές, οι μάγοι πολλοί, αλλά τα αποτελέσματα ενίοτε είναι απογοητευτικά. Γιατί όμως; Το πρόβλημα είναι περισσότερο πολύπλοκο και από το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η κυτταρίτιδα έχει άγνωστη και σίγουρα πολύπλοκη αιτιολογία που κατά την επιστημονική μου άποψη μπορεί να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση αφού οι τύποι της κυτταρίτιδας διαφέρουν.
Η περιγραφή της παθολογικής κατάστασης γίνεται επιστημονικά σε διαφορετικούς τύπους κυτταρίτιδας και έχουν περιγραφεί πολλοί και με διαφορετικό τρόπο. Για περισσότερο σαφή εικόνα του αναγνώστη και του μη ειδικού ιατρού επιμένω να χρησιμοποιώ τους τέσσερις τύπους κυτταρίτιδας σύμφωνα με την κλινική εικόνα προσθέτοντας και δύο ξεχωριστές καταστάσεις, αυτή της ψευδο-κυτταρίτιδας και της κυτταρίτιδας που εμφανίζεται ή εξαφανίζεται λόγω διατροφής. Και φυσικά, σαν να μην έφταναν όλοι αυτοί οι τύποι, όπως σε όλες τις παθολογικές καταστάσεις έχουμε και σταδιοποίηση, αφού, όπως ανέφερα προηγουμένως, πρόκειται για εξελικτική παθολογία.
Υπάρχουν, λοιπόν, τέσσερα στάδια, που τα πρώτα δύο μπορούμε να τα αναφέρουμε ως φυσιολογική κυτταρίτιδα αφού δεν είναι συνήθως ενοχλητική, και εγώ θα έλεγα ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να μιλάμε για παθολογική κατάσταση παρά μόνο για αισθητική ίσως. Το τρίτο στάδιο είναι αυτό που ενοχλεί γιατί είναι αυτό που αισθητικά δεν αρέσει και το τέταρτο ασφαλώς είναι το παθολογικό γιατί παρουσιάζει ινώσεις, οζίδια και πόνο.
Όσον αφορά στους τύπους της κυτταρίτιδας, η σκληρή κυτταρίτιδα είναι αυτή που παρουσιάζει πολύ έντονα την όψη πορτοκαλιού με έντονη τη συσσώρευση λίπους και υγρών που προσδίδει αυτήν την χαρακτηριστική εικόνα.
Η μαλακή κυτταρίτιδα είναι αυτή που εμφανίζει μεγάλη χαλάρωση του δερματικού ιστού και όχι σφιχτό δέρμα στην ψηλάφηση του ποδιού. Όταν δε περπατάει η γυναίκα, θα λέγαμε ότι κινείται και αυτή με το δικό της ρυθμό πάνω στο δέρμα. Ασφαλώς, αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Η οιδηματική κυτταρίτιδα παρουσιάζει πρησμένα κάτω άκρα και το οίδημα κυριαρχεί του τοπικού λίπους. Μικτή κυτταρίτιδα ονομάζουμε εκείνο τον τύπο όπου στα διάφορα σημεία των κάτω άκρων εμφανίζεται το πρόβλημα με άλλη εικόνα που παραπέμπει σε άλλον τύπο. Ο όρος ψευδο-κυτταρίτιδα χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει ιστολογικό φαινόμενο κυτταρίτιδας (υγρά και λίπος), αλλά μία εικόνα κυτταρίτιδας που οφείλεται απλά στη χαλάρωση. Τέλος, θα αναφερθώ στην κυτταρίτιδα της κακής διατροφής, η οποία εξαφανίζεται με εξατομικευμένη διατροφή, χωρίς αισθητικές θεραπείες.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
Η κυτταρίτιδα σήμερα αντιμετωπίζεται με ιατρικές μεθόδους, εφόσον πρόκειται για εξελικτική παθολογία, που περιλαμβάνουν ιατρικές και άλλες συμπληρωματικές θεραπείες.
Στις ιατρικές θεραπείες πρώτης επιλογής αναμφίβολα πρώτη έρχεται η μεσοθεραπεία, η οποία οδηγεί σε θεαματικά αποτελέσματα. Άλλωστε, όπως ήδη έχει αναφέρει ο αείμνηστος Pistor – που εμπνεύσθηκε τη μέθοδο – αν η μεσοθεραπεία δεν είχε αποτέλεσμα στην κυτταρίτιδα, όλη η εξέλιξη της αισθητικής ιατρικής θα ήταν πολύ πιο αργή. Η μεσοθεραπεία έχει το πλεονέκτημα ότι ο θεράπων ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει το φάρμακο ή το κοκτέιλ φαρμάκων και ουσιών, που αυτός κρίνει, σύμφωνα με το πρόβλημα. Ασκεί δηλαδή την ιατρική επιστήμη.
Άλλη ιατρική θεραπεία αποτελεί η χορήγηση διοξειδίου του άνθρακα με ειδική συσκευή, όπου διευκολύνει την οξυγόνωση των ιστών αυξάνοντας την τοπική μικροκυκλοφορία του αίματος.
Η θεραπεία με laser lipowash μπορεί να βοηθήσει σε σημεία που υπάρχουν ινώσεις, δηλαδή στην κυτταρίτιδα 4ου σταδίου. Η οξυγονο-οζονοθεραπεία με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας έχει λιποδιαλυτικά και συσφιγκτικά αποτελέσματα. Οι ραδιοσυχνότητες προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά ως 2-3 βαθμούς, αυξάνοντας την κυκλοφορία και βοηθώντας τη λιποδιάλυση.
Στις συμπληρωματικές θεραπείες της κυτταρίτιδας αναμφίβολα πρώτη θέση κατέχει η διατροφοθεραπεία, είτε ως πρωτεϊνική διατροφοθεραπεία με το μειονέκτημα της τοξικότητας και της οξέωσης, είτε ως amino Detox therapy (μέθοδος Δρ. Σοφοκλή Χατζημωυσή), αλκαλικής, δηλαδή, διατροφής με ενίσχυση του δέρματος και της μικροκυκλοφορίας του.
Η γυμναστική και ιδιαίτερα η pilates υποστηρίζει τον μυϊκό ιστό και βοηθά την κυκλοφορία του αίματος αλλά απαιτείται και ρύθμιση του pH γιατί, όπως αναφέρθηκε στα τελευταία ιατρικά συνέδρια, η κυτταρίτιδα «γεννιέται» σε όξινο περιβάλλον. Επίσης, το κολύμπι και ιδιαίτερα στη θάλασσα έρχεται να βοηθήσει πολύ μετά τις θεραπείες με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας!
Τέλος, στις μεθόδους της αισθητικής φυσιοθεραπείας μπορούμε να αναφέρουμε το λεμφικό μασάζ, το LPG-system, την ιονοφόρηση, την ιοντοφόρηση, την ηλεκτροδιέγερση, την πρεσοθεραπεία και άλλες.
Ο ιατρός Σοφοκλής Χατζημωυσής είναι ειδικευμένος στην Γενική Οικογενειακή Ιατρική με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αισθητική Ιατρική. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο τη διατροφή.
Δημοσίευση στο περιοδικό Natura – Τεύχος #83, Ιούνιος 2017