Ολιστική Διαχείριση Αντιγήρανσης

Η υγεία μας μέσα στο χρόνο. Το σύνολο των αλλαγών του οργανισμού μας στο πέρασμα του χρόνου μετά την ενηλικίωση αφορούν στη βιολογική γήρανση. Η αργή ή απότομη μείωση των λειτουργικών ικανοτήτων που οφείλεται στην εκφύλιση των οργάνων και των συστημάτων έχει ως αποτέλεσμα το γήρας.

Εύκολα αντιλαμβανόμαστε το πέρασμα του χρόνου από την αισθητική του δέρματος αλλά και από την κινητική ικανότητα κάθε ανθρώπου. Η φθορά στο δέρμα συνδέεται τόσο με εξωγενείς παράγοντες, όπως ο ήλιος, η ζέστη, το κρύο κ.λπ., όσο και με ενδογενείς παράγοντες, όπως π.χ. η διατροφή. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το καρδιαγγειακό ή μυοσκελετικό σύστημα.

Αναλογιζόμενοι τις αιτίες της φθοράς, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι σε μια πολύπλοκη «μηχανή» όπως είναι ο ανθρώπινος οργανισμός -όπου ισχύει ο μηχανισμός των συγκοινωνούντων δοχείων- η ιατρική παρέμβαση για τη διαχείριση της γήρανσης δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την ολιστική αντιμετώπιση.

  • Διαγνωστική προσέγγιση μέσω εργαστηριακών εξετάσεων
  • Θεραπευτική προσέγγιση του οργάνου-στόχου π.χ. δέρμα προσώπου, δέρμα κάτω άκρων κ.λπ.
  • Επιλογή κατάλληλης χρονικής στιγμής για την εφαρμογή της κάθε θεραπείας
  • Με διατροφή ή συμβουλευτική -π.χ. στην άθληση
  • Προληπτική ιατρική
  • Συμβουλευτική ιατρική
  • Detox therapy
  • Διατροφική – Διατροφολογική προσέγγιση

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Για ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα στο πρόσωπο απαιτείται, πέραν μιας τοπικής θεραπείας που θα δώσει το έναυσμα παραγωγής κολλαγόνου, και μια σωστή διατροφική θεραπεία πρόσληψης διατροφικών στοιχείων που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το σώμα για την παραγωγή του.

Η ορμόνη μελατονίνη από την άλλη, είναι σημαντική για την ανάπλαση και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ενάντια στη διαδικασία της γηράνσης. Παράγεται τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες γι αυτό και απαιτείται από μέρους μας, ποιοτικός ύπνος.

Την ίδια στιγμή για να μεταφερθούν τα θρεπτικά συστατικά και η μελατονίνη στο δερματικό ιστό απαιτείται καλό μικροκυκλοφορικό σύστημα. Κατά συνέπεια, μια ολιστική αντιμετώπιση αντιγήρανσης μπορεί να προσφέρει φυσικό και μακράς διαρκείας αισθητικό αποτέλεσμα.