Τροφική Δυσανεξία και Δυσπεψία

Τι είναι η τροφική δυσανεξία; Ως τροφική δυσανεξία χαρακτηρίζεται η μη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού ύστερα από την κατανάλωση ενός τροφίμου ή συνδυασμού τροφών. Κύρια αίτιά της είναι:

• η λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά
(επαναλαμβανόμενες τροφές, μεταλλαγμένα προϊόντα, συντηρητικά, κ.λπ.)
• φαρμακευτικές αγωγές
• γενετικοί παράγοντες

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει εντελώς η διατροφική συμπεριφορά μας. Πολλά θρεπτικά συστατικά δεν είναι αυτά που ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος από την φύση του να αφομοιώνει. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τους υδατάνθρακες που καταναλώναμε άλλες εποχές, όπως το μαύρο ψωμί, τη μαύρη ζάχαρη, τα γλυκά του κουταλιού και ας τα συγκρίνουμε με το λευκό ψωμί, την άσπρη ζάχαρη και τις πάστες. Το γαστρεντερικό σύστημα σίγουρα δεν έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει χωρίς παρενέργειες τα προϊόντα αυτά, αφού για χιλιετίες επεξεργαζόταν άλλου τύπου τροφές.

Η τροφική δυσανεξία μπορεί να είναι η αιτία ή ο λόγος για την επιδύνωση της δυσπεψίας, του μετεωρισμού (φούσκωμα στην κοιλιά), της χρόνιας κόπωσης, της δυσκοιλιότητας, του άσθματος, της ρινίτιδας, της ιγμορίτιδας, της ακμής, του εκζέματος, των πόνων των αρθρώσεων και της παχυσαρκίας.

Τεστ δυσανεξίας με τη μέθοδο Voll (μέθοδος αγωγιμότητας) με τον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.
Παρέχει πληροφορίες για δυσανεξία σε 180 τροφές ή στοιχεία που περιέχονται στις τροφές.

Αποτοξίνωση Με την απομάκρυνση των επιβλαβών στοιχείων διατροφής απαιτείται χρονικό διάστημα από 30 ημέρες έως και κάποια έτη για την ίαση του οργανισμού.

Αυτό το διάστημα μπορεί να μειωθεί σημαντικά με τη χρήση προβιοτικών και την υδροθεραπεία εντέρου.

food intolerance

Σήμερα, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από τροφική δυσανεξία. Η αντιμετώπιση, λοιπόν, των συμπτωμάτων ή των παθολογικών καταστάσεων που προαναφέρθηκαν, είναι σημαντική σε σχέση με την ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένες διατροφικές προτάσεις που εξατομικεύονται σύμφωνα με τη διάγνωση μπορούν να βοηθήσουν ή ακόμη και να εξαλείψουν το πρόβλημα.

Πως ανιχνεύεται η Τροφική Δυσανεξία; Το τεστ δυσανεξίας με τη μέθοδο Voll (μέθοδος αγωγιμότητας), παρέχει πληροφορίες για δυσανεξία σε 180 τροφές ή στοιχεία που περιέχονται στις τροφές. Με την απομάκρυνση των επιβλαβών στοιχείων διατροφής απαιτείται χρονικό διάστημα από 30 ημέρες έως και κάποια έτη για την ίαση του οργανισμού ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να μειωθεί σημαντικά με τη χρήση προβιοτικών και την υδροθεραπεία του εντέρου (βλέπε ολιστική αποτοξίνωση – μέθοδος Δρ. Σοφοκλή Χατζημωυσή).