Δυσπεπτικά Ενοχλήματα & Δυσκολία Μείωσης Βάρους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΒΡΑΔΙΝΗ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ‘Η ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Κύριε Χατζημωυσή, πόσο συχνά συναντάτε συμπτώματα τέτοιου είδους σε ανθρώπους που σας επισκέπτονται στο Ιατρείο;
Καθημερινά γίνομαι αποδέκτης παραπόνων από τους ανθρώπους που με επισκέπτονται και ζητούν βοήθεια σε τέτοιου τύπου ενοχλήματα. Θα έλεγα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συχνά.
Ποιος νομίζετε ότι είναι ο λόγος ή που οφείλονται αυτά τα ενοχλήματα;
Ο κυριότερος λόγος, από ότι γνωρίζουμε ως σήμερα, είναι η κακή θρέψη. Σίγουρα όμως δεν είναι μόνον αυτός. Και όταν μιλώ για κακή θρέψη, εννοώ ποιοτικά κακή θρέψη κυρίως και όχι όσον αφορά στην ποσότητα. Αν και μπορεί να ισχύει και αυτό. Μπορεί η κακή θρέψη να είναι η κύρια αιτία αλλά να μην ξεχνάμε τον δεύτερο παράγοντα που όταν συνυπάρχει με τον πρώτο το πρόβλημα οξύνεται και αυτός είναι το stress.
Ας έρθουμε στον πρώτο και κύριο λόγο όπως μας λέτε τον διατροφικό παράγοντα, που εστιάζεται το πρόβλημα;
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει εντελώς η διατροφική συμπεριφορά μας. Πολλά θρεπτικά συστατικά δεν είναι αυτά που ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος από την φύση του να αφομοιώνει. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τους υδατάνθρακες που καταναλώναμε άλλες εποχές, όπως το μαύρο ψωμί, τη μαύρη ζάχαρη, τα γλυκά του κουταλιού και ας τα συγκρίνουμε με το λευκό ψωμί, την άσπρη ζάχαρη και τις πάστες.
Το γαστρεντερικό σύστημα σίγουρα δεν έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει χωρίς παρενέργειες τα προϊόντα αυτά, αφού για χιλιετίες επεξεργαζόταν άλλου τύπου τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες.
Σαν να σας έλεγα σήμερα να βάλετε στο αυτοκίνητό σας, που καίει αμόλυβδη βενζίνη, την παλαιά γνωστή μας βενζίνη που χρησιμοποιούσαμε στα παλαιότερα αυτοκίνητα. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.
Άλλα σημαντικά παραδείγματα είναι η χρήση των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, τα συντηρητικά τροφίμων, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και φυσικά να μην ξεχνάμε την μεγάλη και άσκοπη, πολλές φορές, κατανάλωση φαρμακευτικών ουσιών, όπως: αντιβιώσεις, κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη), κ.λπ., που καταλήγουν όπως τα τρόφιμα στο γαστρεντερικό σωλήνα αλλοιώνοντας τον.
Όλα αυτά, και δεν είναι μόνον αυτά, αποσυντονίζουν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας που δεν είναι άλλη από τα τοιχώματα του εντέρου. Οι πρώτες ενοχλήσεις είναι αυτές που περιγράψατε.
Δηλαδή προτείνετε κ. Χατζημωυσή σε ανθρώπους που παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα να εφαρμόσουν υγιεινή διατροφή;
Θα έλεγα ότι σε όλους μας έχω να προτείνω υγιεινή διατροφή. Το θέμα είναι πως απεγκλωβίζεται κάποιος από αυτήν την συμπτωματολογία. Είναι ασφαλώς δύσκολο, αλλά εφικτό.
Πού οφείλεται η δυσκολία;
Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αλλάξει η ποιοτική και ποσοτική σύσταση της χλωρίδας του εντέρου, δεν υπάρχει καλή πέψη και μακροπεπτίδια απορροφώνται ενώ δεν έχουν υποστεί την πλήρη πεπτική διαδικασία. Κάπως έτσι τις περισσότερες φορές θα πρέπει να εμφανίζεται και το φαινόμενο της δυσανεξίας των τροφών.
Θα αρκούσε δηλαδή ένα test δυσανεξίας σε τροφές;
Αυτό υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα ήταν ένα καλό βήμα.
Σε ποιες προϋποθέσεις αναφέρεστε;
Ασφαλώς ο αποκλεισμός οργανικής νόσου είναι το πρώτο σημαντικό βήμα από τον γιατρό. Αφού γίνει όμως αυτό, η πρόταση για συγκεκριμένη διατροφική θεραπεία έχει δυσκολίες και το Τest Δυσανεξίας σε τροφές, ιδιαιτέρως θα έλεγα με τη Μέθοδο Voll, είναι σημαντικό εργαλείο. Το πώς όμως αποτοξινώνεις τον οργανισμό και προχωράς βήμα-βήμα προς την υγιεινή διατροφή, αυτό έχει την δική του στρατηγική και σε συνεργάσιμα άτομα, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για το Τest Δυσανεξίας σε τροφές και κατά πόσο βοηθά, μιλήστε μας για αυτό;
Πράγματι η διερεύνηση του προβλήματος με τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους είναι δύσκολη. Υπάρχει το Τest μέσω δείγματος από αίμα και υπάρχει και το Τest Αγωγιμότητας με τη Μέθοδο Voll.
Το πρόβλημα με το αίμα είναι ότι άμεσα πρέπει να γίνει η εξέταση μετά την αιμοληψία διότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του δείγματος. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές το πρόβλημα του μηχανισμού της δυσανεξίας περιορίζεται στα τοιχώματα του εντέρου χωρίς να εμπλέκονται άλλοι μηχανισμοί του ανοσοποιητικού που θα μπορούσαν να διερευνηθούν σε μια αιματολογική εξέταση.
Από την άλλη μεριά, το Τest Αγωγιμότητας του Voll, χρειάζεται ένα καλό ιατρικό ιστορικό και έναν έμπειρο γιατρό. Πρακτικά έχουμε δει ότι μια τέτοια εξέταση με την ανάλογη διατροφική αποκατάσταση, βοηθά στα δυσπεπτικά ενοχλήματα κυρίως λειτουργικού τύπου.
Πιστεύετε ότι η ίδια εξέταση μαζί με την αντίστοιχη διαιτητική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους;
Ως ένα βαθμό ναι. Κυρίως αν ο πάσχων καταναλώνει πολύ συχνά τις συγκεκριμένες τροφές που τον ενοχλούν. Εκεί που σίγουρα βοηθά τις περισσότερες φορές είναι η δυσφορία από τα ενοχλήματα που ανέφερα προηγουμένως και η αίσθηση ευεξίας. Η παχυσαρκία, όπως ξέρετε, είναι πολυπαραγοντική νόσος και αυτό θα πρέπει πάντοτε να το λαμβάνουμε υπ’ όψη.
Η παχυσαρκία σχετίζεται με τα δυσπεπτικά ενοχλήματα και την δυσανεξία σε τροφές;
Ασφαλώς και σχετίζεται. Σκεφθείτε μόνο ότι τα παχύσαρκα άτομα μετά από κατανάλωση χιλιάδων θερμίδων από προϊόντα κακής ποιότητας ή και φαρμακευτικές αγωγές έχουν μια χλωρίδα εντέρου που δεν είναι φυσιολογική και σίγουρα παρουσιάζουν δυσανεξία σε τρόφιμα. Αυτό πέραν των άλλων ενοχλήσεων, τους οδηγεί σε πολυφαγία και «μπλοκάρισμα» του μεταβολισμού τους με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο που με κάποιον τρόπο θα πρέπει επιτέλους να τους απεγκλωβίσουμε.
Εκ των πραγμάτων σήμερα οι περισσότεροι εργαζόμενοι καταφεύγουν στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Τι θα προτείνατε να καταναλώνουν;
Θα απαντούσα ευθέως ότι η καθημερινή διατροφή στα λεγόμενα “fast food” είναι απαράδεκτη έως επικίνδυνη. Και μιλώ για καθημερινή διατροφή και όχι 2-3 ή και 4 γεύματα την εβδομάδα. Πάντως και εγώ ο ίδιος, επειδή βιώνω τις ίδιες συνθήκες ζωής και αναγκάζομαι να καταφεύγω σε τέτοια εστιατόρια, προτιμώ να καταναλώνω ως επί το πλείστον «φρέσκιες» σαλάτες και μαύρο ψωμί και ποτέ το ίδιο γεύμα κάθε μέρα.
Αυτό ισχύει και για τα παιδιά;
Θα έλεγα πρωτίστως για τα παιδιά. Εκεί θα πρότεινα στους γονείς, όταν είναι εφικτό, να ετοιμάζουν οι ίδιοι το κλασσικό σάντουιτς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απαγορέψετε στα παιδιά να τρώνε κάθε τόσο με τους φίλους τους στα αγαπημένα τους fast food. Πάντοτε όμως, μέσα στην γενικότερη αγωγή, σημαντικότατο ρόλο πρέπει να έχει η διατροφική αγωγή που αρχίζει από την προσχολική ηλικία.
Μιλήσατε για αποτοξίνωση και το μυαλό όλων πάει σε αυτό που συνηθίζουμε να ακούμε τρέφομαι για 2 έως 3 μέρες ή και παραπάνω μονάχα με φρούτα για να αποτοξινωθώ. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Αποτοξίνωση σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και αποδυνάμωση του οργανισμού. Ο οργανισμός δεν μπορεί να τρέφεται αποκλειστικά με φρούτα για ημέρες, μιας και τα κύρια συστατικά για την επιβίωση του είναι τα αμινοξέα (δηλαδή τα συστατικά των πρωτεϊνών) που αποτελούν την δομή των κυττάρων του, υπεύθυνα και για τις κυριότερες λειτουργίες του.
Τα φρούτα δεν είναι πηγή αμινοξέων. Επίσης σε πολύ κόσμο, όπως λέγαμε νωρίτερα, είναι δυνατό κάποιο ή κάποια φρούτα να προκαλούν δυσανεξία που αυτό και μόνο είναι υπεύθυνο για παραγωγή τοξινών και ελευθέρων ριζών. Να μην ξεχνάμε επίσης την προτίμηση μας στα φρούτα και οπωροκηπευτικά βιολογικής καλλιέργειας, που είναι απαλλαγμένα φυτοφαρμάκων, τουλάχιστον τις ημέρες αποτοξίνωσης.
Τέλος μια ισορροπημένη αποτοξινωτική δίαιτα δεν θα πρέπει να αφήνει υπολείμματα του αζώτου. Αυτό είναι αρκετά βλαβερό για τα ζωτικά όργανα του οργανισμού μας, όπως π.χ. τα νεφρά και μόνο μια αυστηρά εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή, ύστερα από μετρήσεις και αναλύσεις του ενδιαφερόμενου, μπορεί ναι προσφέρει.
Επιγραμματικά λοιπόν θα έλεγα προσοχή στις τυχαίες αποτοξινωτικές δίαιτες.