Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-ΙΑΤΡΙΚΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2004

healthy-choicesΘα πρέπει να θεωρηθεί εκείνη που επιτυγχάνει: γρήγορη απώλεια λίπους, εύκολη συντήρηση του αποτελέσματος, αύξηση του βασικού μεταβολισμού, αποτοξίνωση του οργανισμού και ταυτόχρονα σωματική ευεξία. Xωρίς την αίσθηση της πείνας και αλλάζοντας τις κακές διατροφικές συνήθειες. Η δίαιτα με τα απαραίτητα αμινοξέα φαίνεται ότι επιτυγχάνει όλα τα παραπάνω.

Στο κείμενο που ακολουθεί, τα νεότερα στοιχεία για την αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος βάρους, προέρχονται από την Ερευνητική Εργασία του υπογράφοντος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Παχυσαρκία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες αλλά και στις αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες, έχει λάβει διαστάσεις Επιδημίας. Αυτό κάνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτήν την παθολογική οντότητα που πλήττει όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού.

Δυστυχώς, οι προβλέψεις για τη μείωση των πασχόντων είναι δυσοίωνες για τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ απευθύνεται με Κατευθυντήριες Οδηγίες προς τους υπεύθυνους Λειτουργούς Υγείας για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Όσον αφορά στη χώρα μας, ο αριθμός των παχύσαρκων φαίνεται να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς να μένουν έξω από αυτήν την θλιβερή ιστορία τα μικρά παιδιά. Γι’ αυτό, αν δεν προλάβουμε μια τέτοια εξέλιξη, θα βρεθούμε στις επόμενες δεκαετίες με έναν υπέρμετρο αριθμό πασχόντων, με όλες τις παθήσεις που οφείλονται ή συνοδεύουν την Παχυσαρκία.

Πολλοί συνάδελφοι και μη, επιδίδονται στο να επιτύχουν αποτελεσματικά Διαιτολόγια για τη Μείωση του Βάρους. Αν κρίνουμε και από τα επισήμως καταγεγραμμένα αποτελέσματα, υπάρχει δυσκολία τόσο στη μείωση του βάρους όσο και στη συντήρηση αυτής όταν επιτυγχάνεται.

Αυτή η δυσκολία επίλυσης του προβλήματος, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί Πάθηση, έγκειται στην πολυπλοκότητα του. Έχει γνωστές και άγνωστες παραμέτρους, οι οποίες ξεκινούν από τα χρωμοσώματα του κάθε ανθρώπου, φτάνουν μέχρι την κουλτούρα, την κοινωνική θέση, το οικογενειακό ιστορικό, τις ψυχικές διαταραχές και χάνονται μέσα στο έρεβος του μεταβολισμού του καθενός μας.

Πρώτο λάθος, το οποίο περνά ως αντίληψη στην κοινή γνώμη, είναι ο εύκολος τρόπος να χάσει τα περιττά κιλά του. Ίσως αυτό να είναι πράγματι πολύ εύκολο σε ορισμένες περιπτώσεις. Διαφέρει όμως κατά πολύ από τη μείωση του περιττού λίπους. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν οι πρωτεϊνικές δίαιτες που υπερασπίζονται το μυϊκό ιστό. Και εκεί περίπου θα πρέπει να βρίσκεται και η επιτυχία αυτών των διαιτολογίων, τα οποία σίγουρα βοηθούν να χάνεται γρηγορότερα το περιττό βάρος και να συντηρείται για περισσότερο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα.

Τι γίνεται όμως με την τοξίνωση του οργανισμού από την υπερβολική πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης;

Πώς μπορούμε εμείς οι Γιατροί, που θέλουμε να αποτοξινώσουμε έναν ασθενή ή απλώς έναν υπέρβαρο, να χορηγήσουμε μια πρωτεϊνική δίαιτα που «α priori» δεν ενδείκνυται για καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, για διαβητικούς, στην ηπατοπάθεια, άρα σίγουρα επιβαρύνει τη λειτουργία των αντιστοίχων προς τη νόσο οργάνων;

Τί συμβαίνει με τις συναισθηματικές διαταραχές, δηλαδή το άγχος και την κατάθλιψη, οι οποίες, εκτός του ότι συνυπάρχουν με την παχυσαρκία, πολλές φορές εκδηλώνονται λόγω της έλλειψης υδατανθράκων από τα πρωτεϊνικά διαιτολόγια; Και τί γίνεται με τους ανθρώπους που αναζητούν μείωση του βάρους δια μέσου της υγιεινής διατροφής και της φυτοφαγίας;

Η απάντηση σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, τα οποία για την οικονομία του χώρου δεν αναφέρονται, θα μπορούσε να είναι η Μεσογειακή Διατροφή, αν δεν είχε, δυστυχώς, τα μειονεκτήματα της μικρής αποδοτικότητας και της γρήγορης ανάκτησης των κιλών που αρχικά χάθηκαν. Αν αυτήν την απογοητευτική εικόνα, που έχουμε όλοι για τη Μεσογειακή Διατροφή Χαμηλών Θερμίδων, βρισκόταν κάποιος να μας την αλλάξει, έχω την εντύπωση ότι όλοι θα ήμασταν ευτυχείς!

Μια τέτοια προσπάθεια πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της απόδοσης της προαναφερόμενης διαιτητικής αγωγής και τα πρώτα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά.

Αν αντικαταστήσουμε για μικρά χρονικά διαστήματα τις Πρωτεΐνες από τα απαραίτητα Αμινοξέα, τους Υδατάνθρακες, τους οποίους συνηθίζουμε πλέον στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, με Ακατέργαστους και τα Λιπαρά με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική γη, δηλαδή το Αγνό Ελαιόλαδο, επιτυγχάνουμε μια διατροφή πολύ χαμηλών θερμίδων, που είναι πλουσιότατη με τα απαραίτητα θρεπτικά & μικροθρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη καθημερινά ο οργανισμός μας και τα οποία δεν προσλαμβάνει από ένα διαιτολόγιο χαμηλών θερμίδων, όπως έχουμε συνηθίσει.

Ασφαλώς όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία. Χρειάστηκαν δεκαετίες έρευνας για να βρεθεί η ποιοτική και η ποσοτική αναλογία των απαραίτητων αμινοξέων (τα οποία εξατομικεύονται ώστε να μην αφήνουν υπολείμματα του αζώτου) και αρκετά έτη Έρευνας από τον υπογράφοντα για τον επιτυχή εξατομικευμένο συνδυασμό τροφών, ο οποίος κατορθώνει να επιτύχει θεαματική μείωση του λιπώδους ιστού χωρίς έλλειμμα μυϊκής μάζας. Με ευχάριστο αίσθημα για τον παχύσαρκο ή τον υπέρβαρο, ο οποίος δεν ταλαιπωρείται από την πείνα & την εξάντληση όπως συμβαίνει στη Διαιτητική Αγωγή με Χαμηλές Θερμίδες.

Μη βιαστείτε να αναρωτηθείτε αν βρέθηκε η μαγική λύση του προβλήματος.

Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι η Παχυσαρκία είναι πολύπλοκη χρόνια πάθηση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πράγμα που σημαίνει στενή Κλινική και Εργαστηριακή παρακολούθηση από τον Θεράποντα Ιατρό, ο οποίος θα επεμβαίνει στο Διαιτολόγιο όταν απαιτείται.