Η Νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας

Η Νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας Επιστημονικά, από τον Δρ. Σοφοκλή Χατζημωυσή.

mevdomada2Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι με την ευκαιρία της Σαρακοστής ή της Μεγάλης Εβδομάδας αποφασίζουν να νηστέψουν για πολλές ή λιγότερες μέρες. Όμως, πολλές φορές το αίσθημα αδυναμίας, η κακή διάθεση, τα τυχόν οιδήματα και φουσκώματα στην κοιλιακή χώρα και το αίσθημα κόπωσης, συνοδευόμενα, συχνά από «κακό» ύπνο, δύνανται να εμποδίζουν την ολοκλήρωση της προσπάθειας ή ακόμα και την πρόθεσή μας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πώς είναι δυνατόν μία επιλογή που κάνουμε από ψυχής να αποτρέπεται τελικά επειδή το σώμα αδυνατεί να συμβαδίσει;

Πραγματικά, κάτι σοβαρό συμβαίνει όταν η ψυχή θέλει αλλά το σώμα ανθίσταται. Κατ’ αρχας, επιβάλλεται να γνωρίζουμε την κατάσταση υγείας του ατόμου, να γνωρίζουμε εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας που επιβαρύνονται από έναν τέτοιο διατροφικό περιορισμό. Επίσης, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το λόγο που κάποιος άνθρωπος επιλέγει να απέχει από την κατανάλωση ενός συνόλου διατροφικών ομάδων, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, για σοβαρό χρονικό διάστημα. Φυσικά, αυτό έχει άμεση σχέση με την προσήλωση στη θρησκευτική παράδοση της χώρας μας, οπότε γίνεται κατανοητό ότι είναι αρκετά δύσκολο να αποτρέψεις έναν άνθρωπο, που αν και έχει σοβαρούς ιατρικούς λόγους να απέχει από τη νηστεία, από το να μην κάνει αυτό που «πρέπει» και αισθάνεται πως είναι σωστό από θρησκευτικής απόψεως. Βέβαια, η επιστήμη της διατροφής έρχεται να δώσει τη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου άτομα με θέματα υγείας αλλά με θέληση να νηστέψουν να μπορούν να το κάνουν χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία τους, αρκεί να συμβουλευθούν τον ειδικό ιατρό.

Η προσωπική μου εμπειρία, ως ειδικός σε θέματα διατροφής, με κάνει να ομολογήσω πως οι άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, επιθυμούν πολύ συχνά να συνδυάσουν τη θρησκευτική νηστεία με τη δίαιτα, δηλαδή με την απώλεια βάρους, τη δυνατότητα για αποτοξίνωση ή ακόμα και την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Ο στόχος, συνήθως, εμπεριέχει τη ψυχοσωματική ευεξία μέσω του συνδυασμού  της διατροφής και της θρησκευτικής πίστης και κατάνυξης. Με τον όρο ψυχοσωματική ευεξία εννοούμε όχι μόνο την έλλειψη νοσογόνου κατάστασης αλλά το να νιώθει κάποιος πραγματικά υγιής, σωματικά και ψυχικά. Η κακή ψυχική διάθεση και αδυναμία, ο κακός ύπνος, οι καούρες στο στομάχι, τα πρησμένα πόδια, η φουσκωμένη κοιλιά, οι ζαλάδες, οι πονοκέφαλοι και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα υποδηλώνουν την επιλογή ενός αποτυχημένου διατροφικού σχεδιασμού την περίοδο της νηστείας. Όχι σπάνια, το τελικό αποτέλεσμα είναι αντίθετο του αναμενόμενου, δηλαδή η αύξηση του σωματικού βάρους.

Εφόσον, λοιπόν, ο ειδικός συζητήσει και προσδιορίσει το λόγο που ο ενδιαφερόμενος επιλέγει να κάνει νηστεία, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με σωστό προγραμματισμό! Για εμένα τον ίδιο, η νηστεία αποτελεί μία διατροφική επιλογή η οποία αναλύεται επιστημονικά ως μία αποτοξίνωση του οργανισμού, μέσω της οποίας αποβάλλονται από τον οργανισμό τοξικές ουσίες με αποτέλεσμα να τονώνεται η εγκεφαλική λειτουργία και να ενισχύεται η ψυχική διάθεση.

Η επιστημονική μας προσέγγιση στο ιατρείο βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
1) η αποφυγή πρόσληψης τοξινών διαμέσου συγκεκριμένων τροφών,
2) η εμπόδιση της παραγωγής τοξινών στον οργανισμό και
3) η απομάκρυνση των ίδιων υπαρχόντων τοξικών ουσιών από τον οργανισμό.

Όσον αφορά στον πρώτο πυλώνα, που μπορεί να φαίνεται απλούστερος, η λανθασμένη επιλογή τροφών, που φαινομενικά δείχνουν «καθαρές» μπορεί να οδηγήσει στις προαναφερθείσες παρενέργειες. Η παραγωγή τοξινών αφορά κυρίως την πεπτική λειτουργία, ξεκινώντας από την πέψη των τροφών, πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων, ως την εντερική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την κυκλοφορία τους στο αίμα και την κατεύθυνσή τους προς όλα τα όργανα του σώματος. Τέλος, η απομάκρυνσή των τοξινών από το σώμα επιτυγχάνεται μέσω της διούρησης και της εντερικής εκκένωσης.

Η επιστημονική προσέγγιση της νηστείας, δηλαδή η ολιστική αποτοξίνωση, όπως θα την χαρακτήριζα, μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στους ενδιαφερόμενους: από μείωση του λίπους σε ένα παχύσαρκο άτομο, που μεταφράζεται σε απώλεια έως και έξι κιλών, αποκλειστικά από λίπος, σε διάστημα μίας εβδομάδας, και αύξηση του σωματικού βάρους σε λιποβαρή άτομα και πάσχοντες από ανορεξία. Επιπρόσθετα, η ορθή προσέγγιση της νηστείας δε μπορεί παρά να έχει άριστα αποτελέσματα στην αισθητική του δέρματος, είτε αφορά το πρόσωπο, στο οποίο αντανακλάται η αίσθηση της υγιούς όψης και λάμψης, είτε το σώμα, στο οποίο αρχίζουμε και διακρίνουμε εμφανή βελτίωση της κυτταρίτιδας.

Μη ξεχνάμε ότι η ανάσταση του Κυρίου δεν ήταν μόνο πνευματική αλλά και σωματική!