Αισθητική Ιατρική

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-ΙΑΤΡΙΚΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2004

aesthetic_medicineΠοια εποχή του χρόνου είναι κατάλληλη για να ξεκινήσουν οι γυναίκες μια Αισθητική Παρέμβαση ώστε να διορθώσουν ορισμένα μέρη του σώματος τους;

Σοβαρό ρόλο στην απόφαση αυτή παίζει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κυρίως για τα μεσογειακά κλίματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύονται αυστηρά τέτοιου είδους Παρεμβάσεις.

Ποιες Θεραπείες αντενδείκνυνται και ποιες είναι αυτές που επιτρέπονται, που προσφέρουν υγεία, αντιγήρανση και ομορφιά, στη διάρκεια του καλοκαιριού;

Η Αισθητική Ιατρική περιλαμβάνει όλες τις Επεμβατικές Μεθόδους, Χειρουργικές και Μη, που πραγματοποιούνται από τους γιατρούς και έχουν στόχο τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης των ανθρώπων. Το σύνολο των Ιατρικών Τρόπων Παρέμβασης, τα τελευταία χρόνια, στην Αισθητική έχει αυξηθεί σημαντικά.Υπάρχουν όμως περιορισμοί, τουλάχιστον για τα μεσογειακά κλίματα, όσον αφορά στη σωστή χρονική περίοδο που θα έπρεπε να επεμβαίνει ο Ειδικός.

Οι περιορισμοί αυτοί οφείλονται:

  •       στην θερινή ηλιακή ακτινοβολία
  •       στην αύξηση της θερμοκρασίας
  •       στις αλλαγές των καθημερινών δραστηριοτήτων & συνηθειών
  •       στην απουσία των γιατρών στην διάρκεια των διακοπών

Βεβαίως, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κατά την καλοκαιρινή περίοδο αναζητούν μια Αισθητική Θεραπεία Ιατρικής Φύσης, αφού η ανάγκη για ανανέωση και αλλαγή, εν όψει μάλιστα των θερινών διακοπών, είναι μεγάλη. Το μειονέκτημα βέβαια των Ιατρικών Μεθόδων Παρέμβασης είναι ότι,   δρώντας σαφώς περισσότερο επεμβατικά από την απλή Αισθητική, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και σε σχέση με εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό βέβαια αντισταθμίζεται από την υπεύθυνη στάση του Ειδικού Γιατρού, ο οποίος είναι σε θέση να προτείνει την κατάλληλη εξατομικευμένη αγωγή στη σωστή εποχή χωρίς την πιθανότητα παρενεργειών.

Στις Χειρουργικές Επεμβάσεις, όλα εξαρτώνται από τον χρόνο αποθεραπείας που προβλέπει στην κάθε περίπτωση ο υπεύθυνος Πλαστικός Χειρουργός. Έχει σχέση βέβαια πάντα με το είδος της επέμβασης, της βαρύτητάς της και της περιοχής του σώματος όπου αυτή πραγματοποιείται. Διαφορετική εκτίμηση θα γίνει για ένα lifting προσώπου από μια επέμβαση στο στήθος και από μια λιποαναρρόφηση, λαμβάνοντας υπόψη, πέραν της ζέστης και της ηλιακής ακτινοβολίας, τα καλοκαιρινά μπάνια, το ρουχισμό κ.λπ..

Στις Μη χειρουργικές Θεραπείες υπάρχουν κάποιες που θα έπρεπε να απαγορεύονται ρητά. Αυτές είναι: τα βαθιά peelings, τα laser και οι δερματοαποξέσεις. Η αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας των κυττάρων της επιδερμίδας ελαττώνει την άμυνά της σε επικίνδυνους εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι ακτινοβολίες UVB και UVA.

Αρκετές Θεραπείες ουσιαστικά δεν επηρεάζονται από την Εποχή. Σημαντικές είναι: τα εμφυτεύματα (εγχύσεις κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος), οι εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης (ΒΟΤΟΧ) και του πολυγαλακτικού οξέος.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τι επιβάλλεται, και όχι απλώς επιτρέπεται, ως Αισθητική και Θεραπευτική Επιλογή, είναι η Μεσοθεραπεία.  Αυτή μάλιστα είναι και η άποψη των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Επιστημονικών Εταιριών της Αισθητικής. Αυτή η επιλογή υιοθετείται όλο και περισσότερο και από την Ελληνική Ιατρική Κοινότητα, ως ιδανική Τεχνική Χορήγησης Φαρμακευτικών Ουσιών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για ενδοδερμική έγχυση μορίων από φαρμακευτικές ουσίες, κοντά στην πάσχουσα περιοχή, ώστε να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς την επιβάρυνση του οργανισμού, όπως γίνεται με μεγάλες δοσολογίες Φαρμάκων ή Συμπληρωμάτων Διατροφής (Βιταμίνες, Ιχνοστοιχεία κ.λπ.) που χορηγούνται από το στόμα.

Αυτή η Μέθοδος κατέχει ιδιαίτερο ρόλο στο Κεφάλαιο της Αισθητικής Ιατρικής. Θεωρείται η αποτελεσματικότερη Ιατρική Μέθοδος για τις μικρές ρυτίδες, την κυτταρίτιδα, το τοπικό πάχος, την ανάπλαση του δέρματος και την ενυδάτωσή του, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

Ιδιαίτερα τα «κοκτέιλς» από Βιταμίνες, Μέταλλα και άλλα Μικροθρεπτικά συστατικά, σε καθορισμένες αναλογίες των δοσολογιών τους, έχουν τη δυνατότητα όχι μόνον να ενυδατώνουν και να θρέφουν το δέρμα, αλλά να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που πολλαπλασιάζονται από την αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία και το καθημερινό άγχος. Δίνουν μια νέα διάσταση στην Επιστήμη της Αισθητικής Ιατρικής και πολύ περισσότερο των Αντιγηραντικών Θεραπειών με φυσικό και ακίνδυνο τρόπο.

Έναν νέο άνεμο αισιοδοξίας για την αισθητική και αντιγήρανση προσώπου, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι άλλες Μέθοδοι αντενδείκνυνται, φέρνει η είδηση των Προϊόντων Αισθητικής που περιέχουν ρίζα Ginseng.

Το Ginseng χρησιμοποιήθηκε διατροφικά χιλιάδες χρόνια στην Ασία. Όχι μόνον ως ελιξίριο της νεότητας αλλά και ως φάρμακο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση παθήσεων.

Σήμερα η Κοσμετολογία έρχεται να το χρησιμοποιήσει ως ισχυρή αντιγηραντική, ενυδατική & αναπλαστική ουσία για το δέρμα του προσώπου, που υπόσχεται να χαρίσει μοναδική λάμψη και μείωση των ρυτίδων.

Τελειώνοντας αυτήν την σύντομη καλοκαιρινή αναφορά, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι η σωστή αντιηλιακή προστασία αποτελεί το θεμέλιο των Αισθητικών Θεραπειών που πιθανώς θα αναζητήσετε σήμερα ή στο μέλλον. Κυρίως όμως προφυλάσσει από τον καρκίνο του δέρματος και άλλες δερματολογικές παθήσεις.