Η ελάττωση του Λίπους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ CHECK-UP NEWS, ΙΟΥΝΙΟΣ 2004

body_fatΗ Αναζήτηση της κατάκτησης των ιδανικών αναλογιών του σώματος μας, καταλήγει για όλο & περισσότερο κόσμο σε ένα σκοτεινό λαβύρινθο εταιρειών και διαφημίσεων.

«Πόσο τελικά πρέπει να ζυγίζουμε για να είμαστε υγιείς αλλά και ικανοποιημένοι με την εικόνα του σώματος μας; Και επιτέλους, πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να εντοπίσουμε τα κιλά που θα πρέπει να χάσουμε; Και γιατί δεν πετυχαίνουμε πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα;».

Αναζητώντας την έγκυρη πληροφόρηση από Επιστήμονες του χώρου, απευθυνθήκαμε στον κ. Χατζημωϋσή και μας έδωσε τον «χάρτη» να βγούμε από το λαβύρινθο αυτό.

Στην εποχή αυτή βομβαρδιζόμαστε από διαφημιστικά σπότς αδυνατίσματος και μεγάλη διάθεση, ιδιαιτέρως των γυναικών, για αδυνάτισμα. Ποια είναι η άποψη σας;

Σίγουρα η τάση των τελευταίων δεκαετιών είναι τα καλλίγραμμα σώματα ιδιαιτέρως την καλοκαιρινή περίοδο. Εξαιτίας του περιορισμένου ενδυματολογικού μας κώδικα, το σώμα μας εκτίθεται περισσότερο στα βλέμματα γι’ αυτό και το φροντίζουμε περισσότερο. Αυτό βέβαια αποτελεί την αισθητική απάντηση της ερώτησης. Εγώ όμως είμαι υποχρεωμένος, λόγω της ιδιότητας μου, να σας δώσω την επιστημονική απάντηση . Πρώτα απ’ όλα λοιπόν θα πρέπει να εξετάσουμε το πρόβλημα ως θέμα υγείας και αφού κάνουμε μια σωστή διάγνωση του προβλήματος θα συνεχίσουμε με μια Υπεύθυνη Ιατρική Αντιμετώπιση.

Δηλαδή είναι δύσκολο να γίνει μια σωστή διάγνωση και να διαπιστώσει κανείς πόσα κιλά πρέπει να χάσει;

Δεν είναι δύσκολο αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται συνήθως ο ενδιαφερόμενος με μια αξιόπιστη και έγκυρη εργαστηριακή εξέταση.
Αυτό διότι είναι λίγα τα αξιόλογα μηχανήματα που μπορούν να μας δώσουν μια τέτοια Διάγνωση Ανάλυσης Σώματος και επειδή το κόστος τους είναι υψηλό, οι Ειδικοί καταφεύγουν σε άλλα που δεν παρέχουν έγκυρες αναλύσεις.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα, γιατρέ, μετά τη διάγνωση;

Αφού προσδιορίσουμε το περιττό λίπος που πρέπει να χαθεί, θα πρέπει ο Ειδικός να ρυθμίσει το Διαιτολόγιο με τέτοιο τρόπο ώστε η μείωση των κιλών να προέρχεται αποκλειστικά από το συσσωρευμένο λίπος. Φυσικά η παρακολούθηση κατά τακτά χρονικά διαστήματα είναι αναγκαία για να διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μείωση του λίπους.

Υπάρχει δυσκολία στο να μειώνει κάποιος το βάρος του αποκλειστικά από λίπος;

Και βέβαια υπάρχει διότι οι συνήθεις ολιγοθερμιδικές δίαιτες επιφέρουν μια σημαντική ελάττωση της μυϊκής μάζας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα αδυναμίας & την ελάττωση του μεταβολισμού, που έχει ως συνέπεια την γρήγορη ανάκτηση των κιλών που απωλέσθηκαν μετά το πέρας της διαιτητικής αγωγής.

Τι θα συστήνατε στους ανθρώπους που δεν καταφεύγουν στον Ειδικό για να χάσουν τα κιλά τους;

Υπάρχουν 2 τρόποι να μειωθούν τα περιττά κιλά. Ή να ελαττώσουμε τις θερμίδες που τρώμε ή να αυξήσουμε τις καύσεις . Επειδή το πρώτο είναι δύσκολο να γίνει από μη Ειδικό με τον ορθό τρόπο, θα σύστηνα να ακολουθήσει κάποιος την κατάλληλη ποιοτικά και ποσοτικά Μεσογειακή Διατροφή και να αυξήσει τις καύσεις μέσω μιας καθημερινής ήπιας άσκησης, ακόμα και με ένα απλό περπάτημα.

Ποιες είναι εκείνες οι περιπτώσεις που αδυνατεί κάποιος να χάσει τα κιλά του;

Εφόσον δεν υπάρχει συγκεκριμένη πάθηση, το σύνηθες είναι μια κακή Διαιτολογική Αντιμετώπιση ή λανθασμένες Δίαιτες του παρελθόντος που επέφεραν Μείωση του Μεταβολισμού ή πιθανή Δυσανεξία σε Τροφές.

Τι κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Αφού διαπιστώσουμε από τα εργαστηριακά ευρήματα ότι πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, διορθώνουμε την Διαιτητική Αγωγή και φροντίζουμε να αυξήσουμε τον Μεταβολισμό.

Θα μπορούσε κάποιος να χάσει γρήγορα κιλά χωρίς αυτό να είναι βλαβερό για την υγεία του;

Σήμερα είναι εφικτό να χορηγήσουμε Δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων χωρίς να λείπει κανένα θρεπτικό και μικροθρεπτικό συστατικό σε εξατομικευμένες δοσολογίες. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς ερευνητικής προσπάθειας, δικής μου και των συνεργατών μου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μια θεραπευτική προσέγγιση που ονόμασα Very High Quality Diet (V.H.Q.D)  Εμπλουτισμένη Μεσογειακή Διατροφή.

Ένα από τα προβλήματα, για το οποίο αναζητούν λύση οι γυναίκες σήμερα, είναι το τοπικό πάχος. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Πράγματι αυτό είναι ένα πρόβλημα ευτυχώς όχι της υγείας, όπως το κοιλιακό πάχος, αλλά Αισθητικής. Η αντιμετώπισή του μπορεί να γίνει τοπικά εκχύοντας λιποδιαλυτικές ουσίες, όπως Βιταμίνες και Καταλύτες, που ενεργοποιούν τον Κύκλο του Κrebs, ταυτόχρονα με μια ήπια και ενδεδειγμένη για την περίπτωση Διαιτητική Αγωγή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος και όχι η επιθετική δίαιτα που απλώς το επιδεινώνει.